Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravinteiden kierrättäminen pelastaa myös Itämeren

Mielipide
 
Mathias Bergman

Kiitän Erkki Raudaskoskea (HS 23. 4.) ja Raimo Laakiaa (HS 27. 4.) ravinteiden kierrättämistä koskevista mielipidekirjoituksista.

Kaikki elävä, kaikilla tasoilla, tarvitsee ravintoa jossain muodossa. Maapallomme elämä on täysin riippuvainen fosforista (P) ja typestä (N). Tämä johtuu siitä, että elämän perusmolekyylit sisältävät näitä kahta alkuainetta. Dna eli perimä eli kromosomit sisältävät fosforia, ja proteiinit, joiden rakenteen määrittelee dna, sisältävät typpeä. Fosfori ja typpi toimivat siis itse elämän ravintona tai ravinteina.

Fosfori ja typpi ovat myös ihmisen ravinnon perusta. Kuten Raudaskoski ja Laakia totesivat, maaperästä järkevin panoksin louhittavissa oleva fosfori loppuu ennen pitkää, mutta ruoantuotannon tarve kasvaa rajusti.

Typpeä on ilmakehässämme 78 prosenttia, mutta sen talteenotto hyödylliseen muotoon on hyvin energiaintensiivinen ja ilmaston kannalta epäedullinen prosessi. Tätä taustaa vasten on selvää, että meillä ei ole varaa hukata ravinteita.

Miten ravinteita hukataan? Fosforia hukataan eniten maatalouden valumina joko valmiiksi "kyllästetyiltä" pelloilta tai ylilannoituksen seurauksena. Fosforia häviää myös lähes jokaisessa muussa osassa ruokaketjua valmistuksesta kulutuksen kautta vessanpönttöön ja jätevedenpuhdistamoihin.

Typpi taas haihtuu erittäin tehokkaasti ilmaan monessa eri muodossa, esimerkiksi typpioksiduulina (N2O), joka on erittäin voimakas kasvihuonekaasu. Typen eri yhdisteitä menetetään myös ylilannoituksen tuloksena.

Mihin typpi ja fosfori häviävät? Fosfori valuu fosfaatteina tai osana orgaanisia aineita vesistöihin. Itämereen ravinteet joutuvat joko suoraan tai muiden vesistöjen kautta.

Typpeä päätyy vesistöihin ravinnesuoloina tai orgaanisina yhdisteinä. Haihtuvat typen yhdisteet, kuten ammoniakki ja typpioksiduuli, vuotavat ilmakehään. Itämeressä molemmat aiheuttavat rehevöitymistä ja tuhoisia leväkukintoja. Ellei rehevöitymistä saada kuriin, meri kuolee.

Oikein ja tehokkaasti käytettyinä kaikentyyppiset eläinlannat muodostavat merkittävän typpi- ja fosforilähteen joko sellaisenaan tai lannoitetuotteiksi jalostettuina. Epäasiallisen käytön myötä hukataan arvokkaita ravinteita ja aiheutetaan ympäristöhaittoja. Esimerkiksi Itämeren valuma-alueella vuosittain syntyvä lanta sisältää noin 281 000 tonnia fosforia ja 981 000 tonnia typpeä.

Ihmiskunnan on viipymättä ruvettava ottamaan talteen planeetan ravinteet. On oivallettava, että lanta on valtava resurssi ja että vedenpuhdistamo onkin raaka-aineiden talteenottolaitos, jonka yksi tuote on puhdas vesi.

Mädätys (biokaasun tuotanto) on nähtävä kokonaisvaltaisesti prosessina, jossa tuotetaan paitsi biokaasua energiantuotantoon myös kierrätyslannoitteita. Näin syntyy uusia talteenottomenetelmiä, mikä taas synnyttää uutta työtä ja uusia mahdollisuuksia. Siis hyvinvointia.

Kun ravinnevalumat loppuvat, saamme elävän Itämeren.

Mathias Bergman
filosofian tohtori, dosentti
asiamies, Baltic Sea Action Group

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat