Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesilaitokset keräämään varoja Itämeren hyväksi

Mielipide
 
Tapio Salminen

Raimo Laakia kirjoitti (HS Mielipide 27. 4.) aiheellisesti fosforin kierrätyksen tarpeellisuudesta. Fosfori alkuaineena ei häviä mihinkään, mutta merien ja järvien pohjiin kulkeutuessaan se on vaikeasti kerättävissä.

Vuonna 2010 Finlandia-talolla oli koolla kaikkien Itämeren ympärysvaltioiden ylin poliittinen johto yhteisenä huolenaan Itämeren huonontunut tila ja sen jatkuvasti lisääntyvä fosforikuormitus. Suomen hallitus antoi tuolloin sitoumuksen, että Suomesta tulee esimerkkivaltio ravinteiden kiinnisaamisessa ja kierrätyksessä. Ympäristöministeriöön perustettiin Raki-hanke innovaatioiden löytämiseksi hallituksen sitoumuksen täyttämiseksi. Raki-hankkeella on osarahoitettu lukuisia projekteja ja tuloksiakin on saatu: esimerkiksi purovesistä on mahdollista poistaa lähes kaikki fosfori, ja laskeutusaltaaseen kerätty fosforipitoinen liete on todettu käyttökelpoiseksi lannoitteeksi kierrätettäväksi takaisin pelloille.

Raki-hankkeen todetaankin osoittaneen, että vesistön ulkoista kuormitusta eli maatalouden tilakohtaista fosforikuormitusta on mahdollista vähentää tehokkaasti ja edullisesti saostamalla.

Suurin ongelma tämän teknologian käytössä on rahoituksen saamisen vaikeus. Yksi varteenotettava mahdollisuus olisi hyödyntää vesilaitoksia varojen keräämisessä, sillä nehän laskuttavat jo muutenkin suurinta osaa suomalaisista (yli 80 prosenttia) vesilaskujen muodossa.

Jos viideltä miljoonalta kansalaiselta kerättäisiin vuosittain 5–10 euroa vesistöjen tilan parantamiseen ja fosforin kierrättämiseen, siitä kertyisi 25–50 miljoonaa euroa. Joka vuosi. Näillä summilla valtaosa fosforista saataisiin talteen ja kierrätykseen ennen kuin fosfori joutuisi vesistöihin niitä rehevöittämään.

Keinot vesien puhdistamiseen ja fosforin kierrätykseen ovat jo olemassa. Vain tahto niiden toteuttamiseksi puuttuu.

Tapio Salminen
vesirakennusinsinööri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat