Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoveron poistaminen ei ole sulaa hulluutta

Mielipide
 
Heikki Lehtinen

Ylimitoitetun autoliikenteeseen kohdistuvan verotuksen takia Suomeen on syntynyt satojentuhansien autojen patoutunut uusimistarve. Ajamme autoilla, jotka ovat tekniikaltaan vanhentuneita, paljon polttoainetta kuluttavia, saastuttavia ja turvattomia verrattuna muiden Euroopan maiden ajokalustoon.

Uusien autojen myyntimäärän tulisi olla lähivuosina puolitoistakertainen, jotta saavuttaisimme seuraavan vuosikymmenen aikana muun Euroopan tason autojen ikärakenteessa.

Useissa Euroopan maissa autoliikenteen verotus on siirretty pääsääntöisesti auton hankinnasta sen käytön verotukseen.

Suomessa ajatus autoveron alentamisesta tai jopa sen poistosta on nyt esiintynyt ensimmäistä kertaa hallitusneuvotteluissa. Helsingin Sanomien toimittaja leimasi HS-analyysissään (9.5.) ajatuksen "sulaksi hulluudeksi".

Jos autoja myytäisiin seuraavina vuosina nykyisen noin 100 000 auton sijasta puolitoistakertainen määrä, lisääntyisi pelkästään kyseisestä myynnistä kertyvä arvonlisäveron määrä sadoilla miljoonilla euroilla.

Samanaikaisesti tapahtuva maltillinen, auton käyttöön perustuvan polttoaineveron korotus jopa kasvattaisi kokonaisverokertymää. Autoalan työpaikat lisääntyisivät jopa tuhansilla, autokantamme uusiutuisi aikaa myöten yleiseurooppalaiselle tasolle, ja kevyen ajoneuvoliikenteen päästöt vähenisivät merkittävästi.

Tutkimusten mukaan koko Suomen mittakaavassa henkilöautoliikenne on kansantaloudellisesti ylivoimaisesti edullisin ja käytännöllisin liikennöimismuoto. Helsingin keskustaan suuntautuvat työmatkat hoituvat ymmärrettävästi valtaosin kävellen, pyöräillen tai julkisin varoin tuetun raide- ja bussiliikenteen avulla. Tämä näyttää vääristävän lähes koko median näkökulmaa.

Heikki Lehtinen
toimittaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat