Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaunokirjallisuus ei ole muinaisjäänne

Mielipide
 
Johanna Torvinen Julia Kellums

Vuonna 2016 voimaan tulevan opetussuunnitelman mukaan lukiolaisten monilukutaitoa aiotaan kehittää kaunokirjallisuuden kustannuksella. Lukiossa ei tarvitse lukea yhtään kokonaista kirjaa, vaan kaunokirjallisia katkelmia käsitellään tasavertaisina teksteinä esimerkiksi Facebook-päivitysten kanssa.

Suunta on väärä ja se sotii lukion pitkäjänteisiä tavoitteita vastaan. On pötyä väittää, että sieltä täältä poimitut katkelmat ajaisivat saman asian kuin koko kirja. Tulevina opettajina käsittelemme mielellämme nuorten kanssa mediatekstejä. Tv-sarjoja ja mediaa nuoret kuitenkin seuraavat vapaa-ajallakin. Jos romaanin pituisten tekstien lukemiseen ei tarjota työkaluja, sivistyksen eriarvoisuus kasvaa. Lukutaito on tärkeimpiä lukiossa opetettavia taitoja, eikä sitä voi jättää kotikasvatuksen varaan. Siksi sen opettamiseen on suhtauduttava vastuullisemmin kuin mitä uudessa opetussuunnitelmassa esitetään.

Kaunokirjallisuus ei ole muinaisjäänne, vaan elävä osa suomalaista kulttuuria. Luettavaksi on helppo valita kirjoja, jotka koskettavat nuoria ja tukevat kasvua ajatteleviksi aikuisiksi. Ohjattu lukeminen parantaa kokonaisuuksien hahmottamista, empatiakykyä ja ongelmanratkaisua, joita tarvitaan muissakin oppiaineissa työelämästä puhumattakaan.

Johanna Torvinen
kotimaisen kirjallisuuden
ainejärjestön puheenjohtaja
Julia Kellums
yleisen kirjallisuustieteen
ainejärjestön puheenjohtaja
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat