Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen on panostettava uuteen osaamiseen

Mielipide
 
Heikki Kauppi

Suomen kilpailukyvyn puutetta on pidetty ensisijaisesti rakenneongelmana. Parempien aikojen uskotaan koittavan, kunhan tehostetaan julkista taloutta, noudatetaan palkkamalttia ja joustavoitetaan työmarkkinoita.

Yksin näillä eväillä talous ei kuitenkaan lähde nousuun. Suomi haluaa olla moderni hyvinvointiyhteiskunta, eikä sellaista yksinkertaisesti voi rakentaa pienten palkkojen varaan.

Suomi menestyy maailmantaloudessa vain olemalla ainakin joillakin sektoreilla maailman huippua. Hyvinvointi on ansaittava maailmalla. Tämä näkökulma näyttää jääneen vähälle huomiolle.

Palkkatasoa huomattavasti suurempi ongelma on, että Suomen ulkomaankaupan vaihtosuhde (vientihintojen suhde tuontihintoihin) on laskenut jo 15 vuotta yhtäjaksoisesti. Myös tuotannolliset investoinnit ovat olleet vähäisiä. Tämä kehitys on käännettävä, muuten leikkauslistat ja palkanalennukset eivät auta.

Yritysten kannattavuutta on ylläpidetty vähentämällä henkilöstöä. Myös investoinnit uusiin avauksiin – tutkimukseen ja tuotekehitykseen – ovat vähentyneet.

Suomi on livennyt osaamispohjaisen kasvun strategiastaan ja on nopeasti jäämässä jälkeen tutkimuksen ja innovaatioiden eturintamasta.

Tällainen talous ei lähde käyntiin elvyttämällä, vaan tarvitaan rohkeita panostuksia uuteen osaamiseen, jonka varaan uusi talouskasvu voidaan rakentaa.

Hallitusneuvottelijoilta tarvitaan nyt rohkea linjaus innovaatiovetoisesta kasvusta maan tulevan kehityksen moottorina. Sen jatkoksi on laadittava uuden teollistamisen toimenpideohjelma. Ensinnäkin digitalisaatio on hyödynnettävä täysimääräisesti. Toiseksi on panostettava tieteelliseen perustutkimukseen aloilla, joilla Suomella arvioidaan olevan hyvät menestymisen mahdollisuudet globaalissa kilpailussa. Voitaisiin perustaa esimerkiksi kymmenkunta huipputeknologian tutkimusohjelmaa, joihin sijoitettaisiin joitakin satoja lahjakkaita tutkijoita.

Lisäksi on helpotettava lupakäytäntöjä, verotus on saatava järjelliselle tasolle sekä hyvistä tietoliikenne- ja fyysisistä yhteyksistä on pidettävä huolta.

Tutkimukseen panostaminen on melko halpaa. Esimerkiksi sata tutkijaa laitteineen ja tiloineen maksaa 10–20 miljoonaa euroa vuodessa.

Lupaavista tutkimuskohteista ei ole puutetta. Niitä ovat esimerkiksi puun käyttö uusien tuotteiden raaka-aineena, lääketieteen teknologia, tietoliikennetekniikan laitteet ja ohjelmistot, telemetriikka ja sen sovellukset, nanoteknologia, erikoisajoneuvot, tehoelektroniikka, ajoneuvojen elektroniikka sekä arktinen teknologia.

Heikki Kauppi
toiminnanjohtaja
Tekniikan akateemiset TEK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat