Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkien tulee saada kasvaa luonnollisesti

Mielipide
 
Matti Sippola

Kaupunkisivuilla (HS 6. 5.) väitettiin, että keskustan työryhmä vaatisi uusien asuntojen rakentamisen lopettamista Helsingissä. Ohjelmaa tarkastellessani en löytänyt siitä tuollaista kohtaa. Jutussa mainittu asuntotuotannon kiihdyttäminen on eri asia. Vaikutti siltä, että jutun sanamuodoilla haluttiin leimata keskusta Helsingin viholliseksi.

Historia on osoittanut, että aina, kun asuntorahoitusta lisätään, hinnat nousevat. Kiihtynyt rakentaminen on aina johtanut työvoimapulaan ja rakennusmateriaalien niukkuuteen. Rakentaminen on tullut kalliiksi ja tulos kääntynyt tavoitetta vastaan.

Asuntojen hinta määräytyy tosiasiassa kuitenkin markkinoilla, kuten pääkirjoituksessakin (HS 8. 5.) sanottiin. Kysynnän ja tarjonnan laki merkitsee enemmän kuin rakennuskustannukset.

Viime aikoina Helsinki on suunnannut rakentamista erityisesti rannikoille, joita on ollut vaikea rakentaa. Hinnat ovat nousseet sijainnin vuoksi, vaikka liikenteen järjestäminen alueille on ollut vaikeaa. Rakentamalla rannoille on tavoiteltu varakkaita veronmaksajia, jotka ovat vain siirtyneet kaupunginosasta toiseen.

Kaupunkisivujen jutun väite siitä, että työryhmän ehdotus kasvun hillitsemisen myönteisistä vaikutuksista olisi poikkeuksellinen, osoittaa historiattomuutta. Keskusta on tätä esittänyt jo 1970-luvulla ja sen jälkeen myös Sdp.

1980-luvun puolivälissä Erkki Tuomioja (sd) ja Paavo Väyrynen (kesk) tekivät niin sanotun historiallisen kompromissin aluepolitiikassa. Helsingin seudun kunnille luvattiin lisärahoitusta asuntotuotantoon ja tärkeiden palvelujen rakentamiseen, mikäli kaupungit sitoutuvat rajoittamaan työpaikkojen kasvua.

Espoo, Helsinki ja Vantaa panivat vastahakoisesti nimensä sopimukseen. Samalla lisättiin yritysten aluepoliittista tukea muualla maassa. Harri Holkerin (kok) hallitus lupasi jatkaa sopimusta muun muassa Paavo Lipposen (sd) tuella. Myös presidentti Mauno Koivisto piti uudenvuodenpuheessaan vuonna 1989 tarpeellisena Helsingin seudun kasvun rajoittamista. Tuo aika on tietääkseni ainoa vaihe, jolloin asunnottomuus väheni selvästi pääkaupunkiseudulla.

Kaupungit eivät kuitenkaan lopulta pitäneet sopimustaan vaan alkoivat haalia suuriakin yrityshankkeita. Seurauksena oli talouden ylikuumeneminen, johon tosin vaikuttivat myös muut seikat.

Hallitus asetti pääkaupunkiseudulle investointiveron, mikä ei kuitenkaan lopettanut investointibuumia: buumi laajeni koko maahan ja johti sitten lamaan 1990-luvulla.

Keskustan tavoitteena ei ole ollut muuttoliikkeen pysäyttäminen. On alueen asukkaiden edun mukaista mitoittaa kasvu luonnolliseen kehitykseen. Näin voidaan myös tehdä. Tällöin uusia asuntoja rakennetaan sitä tahtia kuin palvelut voidaan järjestää vanhojen asukkaiden tarpeita heikentämättä.

Muuttoliikettä voidaan hillitä – ei lopettaa – vaikuttamalla työpaikkojen syntyyn muualla maassa aluepolitiikalla. Helsingin seutu voisi keskittyä kehittämään sellaisia työpaikkoja, jotka ovat tarpeellisia kansainvälisen kilpailun kannalta. Nämä työpaikat olisi luonnollista sijoittaa hyvien yhteyksien päähän lentokentästä.

Uudellamaalla on vielä paljon tilaa rakentaa. Helsingin kaupungin tiivistäminen on tästä näkökulmasta tarpeetonta.

Matti Sippola
aluekehitysneuvos
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat