Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukeminen ja lukeneisuus ovat eri käsitteitä

Mielipide
 
Jarmo Saarti

Viime päivien keskustelu lukemisesta lukio-opetuksessa on kärsinyt jonkin verran käsitteellisestä sekaannuksesta lukutaidon ja lukeneisuuden välillä.

Lukutaidolla tarkoitetaan niitä perustaitoja, joilla henkilö ymmärtää lukemaansa ja pystyy tuottamaan perustekstejä. Tämän oppiminen tulee tapahtua jo peruskoulussa. Lukijan kannalta on vaikeaa ja hyödytöntäkin tehdä suuria eroja eri tekstilajien välillä. Kaikissa medioissa on pikaviestintää, syvällisempää pohdintaa ja laajoja kokonaisuuksia hahmottavaa, tekstien välistä viestintää. Ja aikanamme tulee osata lukea kaikenlaisia tekstejä ja dokumentteja.

Lukeneisuus on taas viimeistään lukion tehtävä. Jo käsite ylioppilas viittaa tähän. Tällä tasolla lukemisen osaaminen ei enää riitä, vaan tämä vaihe on valmistautumista siihen, että oppilas osaa hahmottaa laajoja kokonaisuuksia. Käsittämään ja käsittelemään sitä, mitä kullakin erityisalueella on tehty ihmiskunnan kulttuurihistorian aikana ja osallistumaan tähän tuottamalla tekstejä ja dokumentteja, jotka keskustelevat aikaisemmin tuotettujen tekstien kanssa.

Psykologiassa on käytetty kymmenen vuoden tai 10 000 tunnin sääntöä: tullakseen jonkin alan taitajaksi, siihen on varattava tuon verran aikaa. Siten peruskoulun loppuvaiheen ja lukion aikana tekstien lukemiseen tulisi käyttää noin sata tuntia vuodessa. Jos aikoo aidosti hallita jotakin kulttuurin tai tieteenalaa, aika tulee käyttää lisäksi tämän erityisalan tekstien parissa. Itse kukin voi laskea omalla lukemisnopeudellaan, mitä tuo tarkoittaa teosmäärissä.

Jos lukio todella panostaa vain lukemisen opettamiseen, oppimiseen varattu lapsuuden ja nuoruuden aika käytetään väärin. Silloin ei ole ihme, että suomalaiset opintoajat venyvät.

Jarmo Saarti
dosentti, kirjastonjohtaja
Itä-Suomen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat