Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n on kannettava vastuunsa verikännyköistä

Mielipide
 
Heidi Hautala

Sami Sillanpää kuvasi konfliktimineraalien kaivantaa Kongossa (HS 10. 5.). Reportaasissa kerrottiin Euroopan komission ehdottaneen vapaaehtoisuutta mineraalien hankintaketjun puhtauden todistamiseksi. Vapaaehtoista järjestelmää perustellaan tehokkuudella, ja luotetaan, että yritykset haluavat sitoutua oma-aloitteisesti sertifikaatteihin.

Todellisuus kertoo kuitenkin toista. Vuonna 2011 EU-maat hyväksyivät OECD:n vapaaehtoiset konfliktimineraalien hankintaohjeet. Tähän mennessä vain kourallinen eurooppalaisia yrityksiä, joita Yhdysvaltojen lainsäädäntö jo velvoittaa, on ottanut ne käyttöön. Yritysmaailmassa on myös sitovien sääntöjen puolustajia, koska sitovuus takaa toimijoille yhtäläiset kilpailuolot. Yhdysvallat ja useat Keski-Afrikan valtiot ovat ottaneet sitovat säännöt käyttöönsä.

Maailman suurimpana markkina-alueena EU:n on aika kantaa vastuunsa. Sitovat säännöt tulisi laajentaa koskemaan koko tuotantoketjua, ei vain raaka-aineita. Tällöin konfliktimineraalien pääsy markkinoille voitaisiin estää silloin, kun niitä esiintyy älypuhelimissa, tableteissa ja lampuissa.

Eurooppalaisten ja amerikkalaisten lainsäädäntö vaikuttaisi paljon myös aasialaisiin toimijoihin, jotka tuovat tuotteitaan Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Toivon, että EU-parlamentti ensi viikolla ottaa tiukan linjan sitovien sääntöjen puolesta.

Heidi Hautala
europarlamentaarikko (vihr)
kehitysvaliokunnan jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat