Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköautoilu hyödyttää kansantaloutta

Mielipide
 
Petteri Haveri

Tuomo Pietilä kirjoitti (HS Mielipide 12. 5.) vähäpäästöisten autojen yleistymistä jarruttavista tekijöistä: autot ovat vielä kalliita monille autoilijoille, ja merkittävä osa erittäin vähäpäästöistenkin autojen hinnasta johtuu veroista.

Hiilidioksidiperusteista autoveroa maksetaan myös päästöttömistä autoista, ja autoverollisesta hinnasta maksetaan lisäksi arvonlisävero. Sähköä hyödyntävien autojen vielä verraten kalliiden hintojen vuoksi niistä maksettavat verotkin nousevat suuriksi. Pietilän esimerkkinä käyttämän 35 000 euron täyssähköauton hinnasta lähemmäs 10 000 euroa on veroa.

Monilla työnantajilla olisi halua tarjota työntekijöilleen erittäin vähäpäästöisiä autoja työsuhdeautoiksi. Käytössä oleva työsuhdeauton verotusarvon laskentatapa ei kuitenkaan tue tätä. Työntekijää verotetaan vähäpäästöisestä sähköautosta samalla perusteella kuin isosta tuontiöljyllä kulkevasta autosta.

Vaikka sähköautojen ja niiden akkujen hinnat laskevat koko ajan, Suomessa ei ole varaa odottaa. Nyt liikenteeseen tulevista uusista polttomoottoriautoista monet ovat käytössä vielä 2030-luvulla. Ne pitävät yllä Suomen riippuvuutta tuontiöljystä ja vaikeuttavat liikenteen päästöjen vähentämistä.

Öljyn hinta ei pysy alhaalla ikuisesti. Muu maailma sähköistää liikennettä vauhdilla ja tarvitsee sähköisen liikenteen älykkäitä palveluita ja teknologiaa.

Laiskuus liikenteen sähköistämisessä käy viime kädessä kuluttajan kukkarolle ja hukkaa mahdollisuutemme merkittävään uuteen vientiä ja työtä luovaan liiketoimintaan.

Petteri Haveri
asiantuntija
Energiateollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat