Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säätiöt ja yhdistykset voivat olla hyviä tukityöllistäjiä

Mielipide
 
Jan Johansson
Aarne Kuusi ja Heikki Palm kirjoittivat (HS Vieraskynä 11.5.), että kunnissa tempputyöllistetään pitkäaikaistyöttömiä.

Aarne Kuusi ja Heikki Palm kirjoittivat (HS Vieraskynä 11.5.) tämän vuoden alusta voimassa olleiden palkkatukisäännösten tuottavan tempputyöllistymistä, joka hyödyttää vain kuntia. Kirjoittajat esittivät lain palauttamista entiselleen. Kuusen ja Palmin näkemys tukityöllistämisestä on valitettavan kapea. Kirjoitus myös sisälsi useita harhaanjohtavia väitteitä.

On outoa, että kirjoittajat väittävät kuntien tukityöllistävän vain kuusi kuukautta, minkä jälkeen työllistetyt joutuisivat palaamaan työttömiksi. Näin ei voi varmuudella sanoa, koska uusi palkkatukilaki on ollut voimassa vasta hiukan yli neljä kuukautta. Jos halutaan arvioida lain todellisia vaikutuksia eri osapuolten välillä, tulisi odottaa vähintään edellä mainitut kuusi kuukautta, ja vasta tämän jälkeen tehdä tarvittavat selvitykset lain vaikutuksista ja toimivuudesta.

Paras tapa olisi tietysti se, että jo lakihankkeiden valmistelussa kiinnitetään riittävästi huomiota vaikutusten arviointiin, kuten Antti Moisio ja Jenni Kellokumpu esittivät ansiokkaassa kirjoituksessaan (HS Vieraskynä 6.5.).

On ongelmallista väittää, että palkkatuki tulisi kohdistaa pelkästään elinkeinotoimintaan ja jättää palkkatuen ulkopuolelle sellaiset säätiöt ja yhdistykset, jotka eivät harjoita elinkeinotoimintaa. Tällainen jaottelu on jäykkää ja huonoa yhteiskuntapolitiikkaa: ei ole mitään pitävää näyttöä siitä, että elinkeinotoimintaa harjoittavat olisivat lähtökohtaisesti pitempiaikaisia tai jotenkin muuten parempia tukityöllistäjiä kuin toimijat, jotka eivät harjoita elinkeinotoimintaa.

Monet säätiöt ja yhdistykset, jotka eivät harjoita elinkeinotoimintaa, voivat olla monissa tapauksissa erinomaisia tukityöllistäjiä esimerkiksi Suomen tuhansille pitkäaikaistyöttömille tohtoreille ja maistereille. Tämä johtuu siitä, että voimassa oleva lainsäädäntö mahdollistaa rahallisesti huomattavasti paremman palkkatuen maksamisen pitkäaikaistyöttömän työllistäjälle kuin aikaisempi laki. Näin voidaan myös tarjota vaativampia työtehtäviä.

Vammaisten ja osatyökykyisten pitkäaikaistyöttömien jo ennestään vaikeaa työllistymistä kykyjensä mukaiseen työsuhteeseen ei tulisi vaikeuttaa kohdentamalla palkkatukipäätökset koskemaan vain elinkeinotoimintaa harjoittaviin toimijoihin.

Kaikki niin sanotun tempputyöllistämisen mahdollistavat porsaanreiät on nykyisestä palkkatukilaista tietysti ensi tilassa tukittava. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että tulisi palata aikaisempaan lakiin. Se ei ole kenenkään etu, paitsi tietysti niiden eturyhmien, jotka hyötyivät enemmän vanhan lain säädöksistä.

Jan Johansson
valtiotieteiden tohtori
sosiaalipolitiikka, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat