Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllistäminen ei ole temppuilua

Mielipide
 
Erja Lindberg Reijo Vuorento

Aarne Kuusi ja Heikki Palm väittävät (HS Vieraskynä 11.5.) kuntien, valtion ja kolmannen sektorin palkkatukityöllistämisen olevan tuloksetonta tempputyöllistämistä. Heidän näkemyksensä mukaan palkkatukea tulisi suunnata vastaisuudessa pelkästään elinkeinotoimintaan tukemaan pysyvää työllistymistä. Toimivaksi vaihtoehdoksi rakennetyöttömyyden purkuun he esittävät työpankkitoiminnan lisäämistä ja vakinaistamista.

Suomessa on suuri pitkäaikaistyöttömyys, joka ei ole taittunut entisin keinoin. Työttömyyden pitkittyessä työnhakijan työmarkkinakelpoisuus perinteisesti heikkenee. Sen nostamiseksi tarvitaan uusia keinoja, jotta valmiudet pysyvään työllistymiseen säilyvät ja paranevat.

Maamme työllisyysaste on noin 68 prosenttia. Tanskassa, jossa kunnat vastaavat työllisyyden hoidosta ja siihen liittyen muun muassa palkkatukityöllistämisestä, työllisyysaste on jo yli 80 prosenttia. Kunta järjestää kaikille toimintaa ja tukityöllistämistä, mikäli muita työpaikkoja ei ole tarjolla. Kaikki pidetään mukana.

Väite työllistämistoimenpiteiden tehottomuudesta ei myöskään saa tukea kotimaisista kokemuksistamme: Suomessa kuntien vastuuta pitkäaikaistyöttömyydestä on kokeiltu työllisyyden kuntakokeilussa vuodesta 2012 erinomaisin tuloksin. Kuntakokeilukunnissa työllisyyden hoito on onnistunut paremmin kuin verrokkikunnissa. Yhteistyö eri tahojen kanssa on parantunut – kunnat ovat onnistuneet toimimaan kehityksen moottorina.

Sen sijaan käynnissä olevan työpankkikokeilun aikana uusia työpankkeja ei ole syntynyt odotetusti eikä osa työpankeista saavuttanut niille asetettuja sopimustavoitteita.

Rakennetyöttömyyden purkamiseen ei ole yhtä ihmelääkettä. Työnhakijat ovat hyvin heterogeeninen ryhmä. Pitkittyneen työttömyyden jälkeen kaikki eivät kykene heti täysimääräiseen työpanokseen vaan tarvitsevat erilaisia tukitoimia.

Työllistyminen kuntiin tai kolmannelle sektorille palkkatuen avulla on myös aina parempi vaihtoehto kuin se, että työnhakijalle ei tarjota mitään mahdollisuuksia pysyä työelämässä.

Yhteisissä talkoissa tulee olla yritysten ja elinkeinoelämän lisäksi myös kolmannen sektorin toimijat. Kolmatta sektoria on kehitettävä ja erityisesti siirtymiä välityömarkkinoilta kohti avoimia työmarkkinoita on tuettava.

Erja Lindberg
pääsihteeri
työllisyyspoliittinen kuntakokeilu
Reijo Vuorento
apulaisjohtaja
Suomen Kuntaliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat