Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hvitträskin ikimetsän arvoa ei ymmärretty

Mielipide
 
Ilkka Wiio

Moni suomalainen tuntee Hvitträskin, kuuluisien arkkitehtiemme Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Elielin Saarisen taitelijakodin. Rakennus on Museoviraston suojelema ja kulttuurihistoriallisesti äärimmäisen arvokas.

Valitettavasti kukaan ei tullut ajatelleeksi, että sen ympäristö kuului yhtä olennaisesti kulttuurimiljööseen: Hvitträskistä puolitoista vuotta vastannut Senaatti-kiinteistöt hakkautti tontille kuuluneen ikimetsän tänä keväänä.

Senaatti-kiinteistöt perusteli metsän kaatoa puuston huonolla kunnolla ja ihmisten turvallisuudella: seuraava isompi myrsky olisi sen mukaan kaatanut suurimman osan metsää. Senaatti-kiinteistöt pelkäsi, että metsässä liikkujat voisivat jäädä kaatuvien puiden alle.

Perustelut kuulostavat varsin heppoisilta. Viime vuosien aikana puhaltaneet kovat myrskyt olisivat kaataneet huonokuntoiset kuuset tähän mennessä jo lukemattomat kerrat. Ja tiesikö kukaan, että lahoavat puut ovat olennainen osa ikimetsän rakennetta?

Entä turvallisuus? Kuinka moni kuvittelee, että museokävijä lähtisi kovalla myrskyllä metsään kävelemään? Miksi metsäpolun varteen ei asennettu Kulkeminen omalla vastuulla -kylttiä? Kulkevathan suomalaiset kansallispuistoissakin omatoimisesti ja omalla vastuulla, eikä kukaan ajattele, että valtio on vastuussa puiden kaatumisesta.

Mitään ei ole enää tehtävissä. Vaikuttaa siltä, että jos rakennusta, maisemaa tai luontokohdetta ei ole erikseen suojeltu, sillä ei katsota olevan kulttuuriarvoa. Senaatti-kiinteistöissä ei ymmärretty, että ikimetsä oli olennainen osa Hvitträskin kulttuurimaisemaa.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon tämä kulttuurivandalismi verottaa kävijöiden määriä tulevina vuosina.

Moni tuntemani ihminen ei aio enää vierailla Hvitträskissä. Kiitos siitä kuuluu taloudelliseen tuottavuuteen tuijottaville byrokraateille, jotka eivät ymmärrä kulttuuriympäristön kokonaisvaltaisesta vaalimisesta tuon taivaallista.

Ilkka Wiio
Tammela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat