Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjyys ja koulutus eivät aina takaa elantoa

Mielipide
 
Eva Sundgren

Suomen koulutus- ja työllisyyspolitiikassa on jotain pahasti vialla, koska meillä on paljon pitkäaikaistyöttömiä ja EU:n suurimpiin kuuluva nuorisotyöttömyys. Koulutuksen mahtiin uskotaan sokeasti, vaikka pitkäkään koulutus ei takaa työpaikkaa. Suomessa onkin Euroopan ellei koko maailman parhaiten koulutetut työttömät – meriitti sekin.

Työttömiä usutetaan rohkeasti kouluttautumaan uudelleen, mutta alanvaihto ei onnistukaan noin vain, sillä työnantajille ei kelpaa hakija, jolla ei ole juuri oikeanlaista työkokemusta. Iän tuoma kokemus taas on rasite huolimatta kaikista työurien pidentämispuheista. Koulutusmaniasta on hyötyä ainoastaan opettajien työllisyydelle ja kosmeettisessa mielessä väliaikaisesti työttömyystilastoille.

Nuorille ja pitkäaikaistyöttömille hehkutetaan yrittäjyyden mahtavuutta: olet oman itsesi herra, saat itse päättää työajoistasi, ahkera menestyy. Yrityksellä pitää kuitenkin olla riittävästi maksukykyisiä asiakkaita.

Suomen Yrittäjien mukaan vain viidesosa yrittäjistä ansaitsi toissa vuonna yli 55 000 euroa. Suurin osa (kaksi kolmasosaa) yrittäjistä ansaitsi alle keskipalkan, ja runsas viidennes alle 15 000 euroa. Nämä katsotaan tulojensa perusteella osa-aikaisiksi tai sivutoimisiksi.

Kuinka monelle tällainen sivutoimisuus on oma valinta? Yrittäjyysapostolit voisivat rehellisyyden nimissä mainita, että yrittäjä ei voi saada työttömyyskorvausta, mutta byrokratiaa yrittäjälle on aina luvassa. Palkallista sairauslomaa, työterveyshuoltoa saati mitään palkallista lomaa ei ole.

Tilastot näyttävät toki paremmilta, kun työttömät luokitellaan yrittäjiksi. Mutta jos yhden hengen yrityksellä ei ole asiakkaita eikä yrittäjällä tuloja, hän on oikeasti työtön.

Kuinka kauan koulutus- ja yrittäjyyssuitsutus vielä tepsii ja saa elantoaan etsivät juoksemaan oravanpyörässä? Milloin petetyt ylikoulutetut työttömät ja piilotyöttömät yrittäjät ryntäävät barrikadeille?

Eva Sundgren
lukion opettaja
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat