Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konservatiivinen ajattelu on usein väärässä

Mielipide
 
Matti Kuronen

On aina virkistävää lukea Evan johtajan Matti Apusen käsityksiä yhteiskunnasta ja ihmisyydestä, nyt viimeksi konservatiivisuuden kautta (HS Kolumni 12. 5.).

Demokraattisen yhteiskunnan kannalta konservatiivisuudella on mielestäni kaksi suurta ongelmaa: tasa-arvon halveksunta ja kritiikitön usko maailmamme resurssien rajattomuuteen.

Tosikonservatiivi yrittää saada muut ymmärtämään, että on "luonnollista", että ihmisten välillä on "eroja". Tosikonservatiivin mielestä on toisarvoista, että erot johtuvat tulotasosta, koulutuksesta tai etnisestä alkuperästä, eikä valtion pitäisi näihin lähtöedellytyksiin puuttua.

Suurin loukkaus konservatiivista ajattelua kohtaan on tietenkin peruskoulu. Mikään Pisa-tulos ei tyydytä, vaan viimeinen oljenkorsi on aina "poikkeuslahjakkuuksien" huomiointi. Hyvin pian varmaan kävisi selväksi, että kovin moni poikkeuslahjakkuus on kotoisin hyvätuloisesta perheestä.

Konservatiivisuus ei kykene tunnustamaan erilaisten ihmisten yhtäläistä oikeutta toteuttaa itseään ihmisinä ja kansalaisina.

1960-luvulta asti konservatiivien suunnalta on kuulunut parku, ettei meillä ole varaa ympäristönsuojeluun. Sittemmin on käynyt ilmi, että on meillä varaa, ja nyttemmin on myös pakko, jotta ihmissuku jäisi eloon. Varsin moni konservatiivi ei tunnusta maapalloa uhkaavan lämpökatastrofin olevan ihmisen tekoja, vaan tunnustautuu amerikkalaisten hörhöideologien opetuslapsiksi. Tiede ei siis kelpaa, jos se on ristiriidassa emoideologian kanssa.

Sadan vuoden takainen esi-isäsukupolvi oli köyhyydessään, sydämen sivistyksessään ja toiveissaan varsin homogeeninen ryhmä. Se unelmoi tasa-arvosta, vauraudesta ja paremmasta tulevaisuudesta. Jos konservatiivisuus oikeasti haluaisi tarjota tätä, olen mukana.

Matti Kuronen
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat