Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoria kannustetaan yrittäjiksi vastuuttomasti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien kirjoituksessa "Työn voi luoda myös itse" (HS.fi 11. 5.) nuoria kannustettiin yrittäjiksi. Kirjoitus mukaili jo mantraksi muodostunutta yrittäjyyshypetystä.

Puheenvuoroissa korostetaan nuorten yrittäjien menestystarinoita ja trendikästä, vapauksia luovaa tapaa tehdä työtä. Start up -yrityksiä on luonnehdittu Suomen pelastukseksi vaikeassa taloustilanteessa. Kun työttömyys on lisääntynyt, yhä useampi harkitsee yrittäjäksi ryhtymistä. Tähän on myös julkisessa keskustelussa haluttu kannustaa, koska "uudet työpaikat syntyvät pieniin yrityksiin".

Keskustelussa annetaan kuva, että yrittäjyys on helppoa ja asenne ratkaisee.

Kun menestymisen tieksi rakennetaan yksilölliset ominaisuudet, kuten myönteinen asenne, siirretään huomio pois siitä, että työttömyydessä on kysymys rakenteellisesta ja yhteiskunnallisesta ongelmasta. Myös järjestäytymiseltä viedään pohja, kun työmarkkinoiden ongelmat sysätään yksilöiden vastuulle.

Yrittäjyyteen liittyvät riskit jäävät myös usein mainitsematta. Keskustelussa on hämärtynyt kokonaiskuva eli esimerkiksi se, miten paljon markkinoilla jo on ikkunanpesijöitä.

On vastuutonta rohkaista nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä kertomatta yrittäjyyden riskeistä. Usein yrittäjyyttä helpottaa lähipiirin apu tai kokemus, mutta kaikille tällaista strategista tietoa ei periydy.

Yrittäjyysbuumi alkaa kuulostaa uudelta kultakuumeelta tai torpparikaudelta, jossa työn puuttuessa yksilöt kilpailevat toisiaan vastaan tavoitellessaan menestystä. Pirstaleinen pienyrittäjäkenttä on toisiaan vastaan taisteleva järjestäytymätön ihmisjoukko.

Kaikki yrittäjyys ei siis itsestään luo uutta työtä, vaan tuo markkinoille tarjontaa ja kilpailua. Jos Suomi todella haluaa nousta yrittäjyydellä, koulutukseen ja tutkimukseen tulisi investoida, jotta joskus vielä saataisiin Nokian kaltaisia läpimurtoja. Näin saavutettaisiin sellaista yrittäjyyttä, joka tulevaisuudessa voi työllistää ja luoda mahdollisesti uutta markkinaa ja uusia työmahdollisuuksia.

Suomessa tarvitaan laadukasta perus- ja soveltavaa tutkimusta, ammattitaitoista työväkeä ja kestäviä investointeja. Jos nykyinen koulutuspoliittinen linja kuitenkin jatkuu, tulevan sukupolven nuorilla ei ole mitään uutta tarjottavaa.

Koulutus polkee paikallaan niukoilla resursseilla ja muuttuu pahimmillaan vain pienen homogeenisen eliitin touhuksi. Suomessa koulutuksesta ja tutkimuksesta on leikattu viime vuosina suhteessa saman tasoisesti kuin Kreikassa.

Suomi ei nouse yrittäjyydellä itsessään vaan innovaatioilla: koulutuksella, tutkimuksella ja investoinneilla.

Maria Rytkönen
varapuheenjohtaja
Sosialidemokraattiset opiskelijat (Sonk)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat