Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeistossa voi ajatella lepsusti

Mielipide
 
Markus Lång

Kuinka oikeistolaiset voivat olla yhtä aikaa konservatiivisia ja liberaaleja? Tätä ihmetteli Evan johtaja Matti Apunen kolumnissaan (HS 12. 5.). Yhdistävä tekijä löytyy taustalta – siitä, kuinka oikeistolaisessa ajattelussa suhtaudutaan itseen ja muihin.

Seurattuani porvarien ja oikeiston toimintaa vuosikymmenten ajan olen kiinnittänyt huomiota tiettyihin tavallista yleisempiin ajattelukaavoihin. Oikeistolaisessa ajattelussa näkyy itsekeskeisyys: se, mikä on hyvää minulle, on välttämättä hyvää myös muille. Tällaisessa suhtautumisessa jätetään huomiotta yksilöiden erilaisuus.

Suhtautuminen ei myöskään korjaudu helposti, koska oikeistolaisesti ajattelevat eivät juuri joudu tekemisiin kovin erilaisten ihmisten kanssa. Päälle päätteeksi ajatellaan, että häviäjät ovat itse syyllisiä tilaansa.

Varallisuusasema tarjoaa suojaympäristön, jossa voi ajatella omiaan eikä tarvitse pelätä Siperian opetuksia – paraatiesimerkkinä Björn Wahlroos. Rikkaat voivat huolettomasti sahata oksaa, jolla muut istuvat, koska he eivät usko, että heidän itsensä voisi käydä kuinkaan.

Oikeistossa suositaan talousjärjestelmää, joka on vain näennäisesti tasa-arvoinen. Vaihdannan vapaus suosii vahvoja, niitä, joilla jo on varallisuutta. Vapauden vallitessa vahvat nöyryyttävät heikompia ja epärehelliset käyttävät järjestelmää hyväkseen.

Sääntelyn purkaminen ja yhteiskunnan heikentäminen on talouseliitin tavoitteiden ja etujen mukaista: osta itsellesi sopiva valtio.

Markus Lång
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat