Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsien luonnonhoito on puunkorjuun arkea

Mielipide
 
Inka Musta

Mikko Mönkkönen ja Janne Kotiaho (HS Mielipide 11. 5.) toivat esiin huolensa metsien käytön ekologisesta kestävyydestä, kun puun käyttö kasvaa metsäteollisuuden uusien investointien myötä.

On totta, että metsäluonnon monimuotoisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Talouskäytössä olevien metsien monimuotoisuuden turvaamiseen on ratkaisu, joka ottaa huomioon sekä ekologiset että taloudelliset arvot: talousmetsien luonnonhoito.

Talousmetsien luonnonhoidolla tarkoitetaan sellaisia käytännön toimia, joilla lisätään monimuotoisuudelle tärkeitä piirteitä talousmetsissä. Tyypillisiä keinoja ovat säästö- ja lahopuiden lisääminen, lehtipuusekoituksen säilyttäminen ja suojakaistojen jättäminen vesistöihin. Näillä toimenpiteillä turvataan uhanalaisten lajien elinympäristöjä. Monimuotoisuuden lisäksi luonnonhoito parantaa myös maisemaa ja metsän virkistysarvoja.

Talousmetsien luonnonhoito on kiinteä osa metsänhoidon ja puunkorjuun arkipäivää. Koska noin neljä prosenttia talousmetsistämme on vuosittain metsänkäsittelyn piirissä, luonnonhoidon vaikutus metsien monimuotoisuuden parantamiselle on keskeinen. Luonnonhoidon toteuttamista ja laatua myös mitataan vuosittain. Erityisesti lahopuun merkitys metsiemme uhanalaisille lajeille on suuri ja siksi sen säilyttämiseen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseen tarvitaan myös suojelua. Siksi metsäteollisuus on vedonnut metsien monimuotoisuusohjelman Metson määrärahojen turvaamisen puolesta.

Biotalouden menestymisen edellytyksenä on sekä ekologinen, taloudellinen että sosiaalinen kestävyys. Näistä kaikista ulottuvuuksista on pidettävä hyvää huolta. Näin taataan, että Suomessa on edellytykset maailman kestävimmälle biotaloudelle myös tulevaisuudessa.

Inka Musta
metsäasiantuntija, Metsäteollisuus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat