Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkatuetun työn vaikuttavuutta parannetaan

Mielipide
 
Päivi Kerminen

Aarne Kuusen ja Heikki Palmin kirjoitus "Tempputyöllistäminen hyödyttää vain kuntia" (HS Vieraskynä 11. 5.) antoi väärän kuvan palkkatuesta ja vuonna 2015 toteutetusta palkkatukiuudistuksesta.

Uudistuksella pyritään parantamaan palkkatuetun työn vaikuttavuutta ja löytämään työtä erityisesti yrityksistä, joilla on kuntia ja yhdistyksiä paremmat mahdollisuudet jatkaa työsuhdetta palkkatukijakson jälkeen.

Yritysten osuus palkkatuetun työn tarjoajana on noussut. Vuonna 2014 osuus oli yli 46 prosenttia, kun vastaava luku vuonna 2010 oli 32 prosenttia. Palkkatukeen tehdyt muutokset eivät hyödyttäneet kuntia, jotka maksavat aina vähintään puolet palkkauskustannuksista itse.

Kun yhdistys palkkaa vähintään kaksi vuotta työttömänä olleen yleishyödyllisiin tehtäviin, se voi kattaa palkkatuella palkkauskustannukset enintään 65 prosentin työaikaan asti. Samankaltainen mahdollisuus oli olemassa jo ennen palkkatukiuudistusta. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan yhdistyksissä on tarjolla mielekkäitä tehtäviä, joista saatu työkokemus on edistänyt tuella palkattujen työllistymistä.

Palkansaajan työssäoloehtoa koskeva tieto on virheellinen. Työssäoloehto lyheni noin kahdeksasta kuukaudesta noin kuuteen kuukauteen vuoden 2014 alussa.

Työttömyyden kasvaessa ja pitkittyessä tarvitaan palkkatuen avulla luotuja työmahdollisuuksia. Lisäksi tarvitaan toimintamalleja, joilla voidaan edistää etenkin kuntien ja yhdistysten tarjoamasta palkkatuetusta työstä siirtymiä avoimille työmarkkinoille.

Yksi tällainen toimintamalli on työpankki, jota koskeva kokeilu alkoi vuonna 2009. Työpankkeina toimivien yritysten löytäminen on osoittautunut haastavaksi. Vuoden 2014 lopussa työpankkeja oli 13, kun tavoitteena oli 25.

Työpankkikokeilun tulokset osoittavat, ettei sen sisältöä tule sellaisenaan vakinaistaa, vaan ottaa hyväksi havaitut toimintamallit käyttöön muussa toiminnassa.

Päivi Kerminen
hallitusneuvos
työ- ja elinkeinoministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat