Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristöministeriön lakkauttaminen olisi virhe

Mielipide
 
Emma Lommi Karoliina Rantonen Juha Gogulski

Lääkäreinä kannamme vakavaa huolta ympäristöministeriön mahdollisesta lakkauttamisesta. Ympäristön muutokset vaikuttavat merkittävästi väestön terveyteen. Esimerkiksi ilman pienhiukkasten arvioidaan aiheuttaneen maailmanlaajuisesti seitsemän miljoonaa ylimääräistä kuolemaa vuonna 2012, mikä merkitsee joka kahdeksatta kuolemantapausta.

Biomassan ja fossiilisten polttoaineiden käytöllä on siten ilmastonmuutoksen lisäksi myös suora terveyttä heikentävä vaikutus.

Ilmaston lämpenemisen vakavia terveysvaikutuksia ovat puolestaan äärimmäisten lämpötilojen riskit sekä sään ääri-ilmiöistä johtuvat katastrofit. Vuosien 2003 ja 2010 helleaaltojen aikana yli 75-vuotiaiden kuolleisuus lisääntyi Suomessa hetkellisesti 21 prosenttia.

Ilmastonmuutoksen arvioidaan muuttavan myös taudinaiheuttajien elinolosuhteita, mistä voi seurata infektiosairauksien lisääntymistä. Vaikutukset satoihin, karjatalouteen, kalakantoihin ja tuhohyönteisiin voivat johtaa köyhyyteen, konflikteihin ja ilmastopakolaisuuteen.

Myös siitepölykauden ja allergiaoireiden oletetaan lisääntyvän Suomessa. Hyvä ympäristöpolitiikka puolestaan suojelee luonnon lisäksi myös ihmisiä – nyt ja tulevaisuudessa.

Ympäristöministeriön lakkauttaminen ja tehtävänkuvan yhdistäminen luonnonvaroja hyödyntävään ministeriöön toisivat väistämättä eturistiriitoja näiden välille. Tällöin riskinä on, että ilmastopolitiikan kaltaiset, pitkän aikavälin tavoitteet jäävät lyhytnäköisemmän politiikan jalkoihin. Pelkäämme, ettei ministeriöiden yhdistämisen jälkeen päättäjillä ole riittävästi aikaa ja kiinnostusta paneutua ympäristökysymyksiin.

Ympäristöministeriön lakkauttaminen olisi myös kansainvälisesti kielteinen merkki Suomen asennoitumisesta globaaleihin ympäristökysymyksiin.

Aktiivinen ympäristöpolitiikka on osa globaalia vastuunkantoa. Ilmastonmuutosta ei voi sivuuttaa eikä maailmaa katsella vain Suomesta käsin. Tämä vaatii yhä aktiivisempaa poliittista otetta, minkä vuoksi näemme ympäristöministeriön säilyttämisen välttämättömänä.

Emma Lommi
lääketieteen opiskelija
Karoliina Rantonen

Juha Gogulski
lääkäreitä
Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat