Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingistä voisi tehdä puutarhaparatiisin

Mielipide
 
Sara Luosta
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Vaikka viheralueitamme hoidetaan hyvin, ne suunnitellaan usein huonosti. Suunnittelijat eivät kuuntele työntekijöitä, jotka tietävät käytännön asiat parhaiten.

Minusta on harmi, että puistot ovat tylsiä ja työläitä, eikä niissä käytetä tilaa hyödyksi. Ne ovat käytännössä vain tasaista nurmikkoa. Villikin matala puistikko olisi nurmikkoa parempi: siellä saisi kosketuksen luontoon ja sieltä voisi keräillä villivihanneksia kotiin salaatiksi.

Paras ratkaisu olisi istuttaa syötäviä kasveja tylsien pensaiden sijaan. Työn määrä olisi sama, mutta bonuksena lähialueiden asukkaat saisivat hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Varsinkin Arabianrannassa on laajalti hukkanurmea. Jos edes yksi nurmikolmio polkujen välissä muutettaisiin syötäväksi yhteisölliseksi puutarhaksi, siinä kasvaisi satoja kiloja ruokaa kesässä. Ympäristön viihtyisyyskin lisääntyisi, ja media ihastelisi ekologisuuden ja yhteisöllisyyden ilmentymää.

Todmordenin kaupunki Britanniassa on rohkaiseva esimerkki. Siellä puutarhoja ryhdyttiin perustamaan heti, kun idea oli syntynyt – ilman byrokratiaa. Ihmiset vastasivat innokkaina ruoan kutsuun ja halusivat vaikuttaa ja tehdä hyvää. Ketä haittaisikaan uusi tomaattiviljelmä talon seinustalla?

Toiminta alkoi kauniista yrttitarhasta, ja muutamassa vuodessa taiteelliset istutukset olivat vallanneet koko kaupungin. Syntyi myös opettavainen, kaupungin läpäisevä puutarhapolku. Kokit yhdistivät voimansa tarjoillakseen puutarhojen herkkuja julkisissa tiloissa. Innostus levisi myös kouluihin, ja pian niilläkin oli omat puutarhansa. Viljely tuli osaksi lukion opintoja. Nyt ihmiset ympäri maailmaa tulevat ihailemaan kaupunkia ja oppimaan sen saavutuksista.

Tämä koskettaa jokaista, joka panee ruokaa suuhunsa. Voisimme antaa lasten nähdä ja oppia jokapäiväisessä elämässään, mistä ruoka tulee ja mitä sen tuottaminen vaatii. Voisimme olla koko ajan omavaraisempia, eikä meidän tarvitsisi pelätä maailmantalouden muutoksia. Voisimme olla taas yhteydessä ruokaan ja luontoon – ne ovat ehdottoman tarpeellisia selviytymisellemme.

Voisimme tehdä kaupungista paratiisin.

Sara Luosta
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat