Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksin eläviä ei saa unohtaa päätöksenteossa

Mielipide
 
Jutta Järvinen Pirjo Lehtonen Tomi Flemming

Suomessa on yli miljoona yksin elävää. Ennen vaaleja yksineläjiä koskevat asiat olivat jonkin verran esillä keskusteluissa ja mediassa. Valli ry ja Y-säätiö järjestivät vaalipaneelin, jossa yksin asuminen oli keskeinen teema.

Keskustalla oli poliittisen ohjelmakakkaransa lounaisreunalla oma lohkonsa yksin elävien tasa-arvolle. Vaalien jälkeisissä hallitusneuvottelukysymyksissä ei ollut enää mainintaa yksinään elävistä. Vain perheet mainittiin.

Osa ihmisistä on valinnut yksin elämisen. He ovat kuitenkin vähemmistö.

Se, miten yksineläjäksi päädytään, ei kuitenkaan sinänsä ole tärkeää. Siviilisäädyn ei pitäisi johtaa erilaisiin elämän edellytyksiin, kuten nyt on asian laita. Suomessa pariskunnan euro on keskimäärin yksineläjän 30 senttiä.

Köyhyys on yksin elävien keskuudessa yleisempää kuin muilla asuntokunnilla. Edellä mainittu elämisen suhteellinen kalleus lisää köyhtymisen ja syrjäytymisen riskiä. Ja toisaalta köyhää yksin elävää ei auta perhenormatiivisuuden ehdoilla rakennettu yhteiskunta. Yksin asuvien keskuudessa köyhyysrajan alittaa noin 30 prosenttia, perheellisistä ja pariskunnista alle 10 prosenttia. Asumiskustannukset ovat erityisen suuret varsinkin kaupungeissa. Sinkkutalouden nettotuloista valtaosa menee useimmiten elämän perustarpeiden tyydyttämiseen.

Suomessa on osaamista suunnitella ja toteuttaa kohtuuhintaisia asuntoja myös yksin asuville. Helsingissä näitä talouksia on noin puolet. Kysyntää riittänee asumismuodolle, jossa on yhteisöllisiä tiloja, mutta myös oma, säädyllisen kokoinen asuintila. Kansantalouden surkeaa tilaa voitaisiin osaltaan helpottaa alentamalla yli miljoonan suomalaisen yksinasujan asumisen hintaa. Näin lisättäisiin yksin asuvien kulutusmahdollisuuksia.

Jutta Järvinen
Pirjo Lehtonen
Tomi Flemming
hallituksen jäseniä,
Suomen Yksinelävät ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat