Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjäksi kannattaa ryhtyä nuorena

Mielipide
 
Minna Valtari

Maria Rytkösen mielipidekirjoitus nuorten vastuuttomasta kannustamisesta yrittäjiksi (HS 16. 5.) vähättelee yrittäjyyteen kannustamisen ja yrittäjyyskasvatuksen merkitystä. Kaikille yrittäjyys ei toki sovi, mutta toisaalta pitää myös huomata, mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu.

Kymmenen viime vuoden aikana uudet työpaikat ovat syntyneet pieniin yrityksiin, kun suuryritykset ovat irtisanoneet työntekijöitä. Samanaikaisesti Suomen talouskasvu junnaa ja valtion velka kasvaa huolestuttavasti, joten julkisestakaan sektorista ei ole työllistäjäksi.

Jos uusia yrityksiä ei synny eikä nuoria rohkaistaisi kokeilemaan siipiään, he eivät voi myöskään osallistua yhteiskuntamme nostamiseen jaloilleen. Onko siis parempi, että nuoret eivät edes harkitse yrittäjyyttä vaihtoehtona?

Yrittäjyyskasvatuksen tarkoitus ei ole tehdä kaikista yrittäjiä, vaan luoda ymmärrystä yritysmaailmasta. Monissa oppilaitoksissa opiskelevat näkevät yhä tulevaisuuden työpaikkanaan ison, kansainvälisen yrityksen, vaikka todennäköisemmin työ löytyy pienestä tai keskisuuresta suomalaisesta yrityksestä. Tällaisessa työpaikassa ymmärrys yrittäjyydestä ja niin sanottu sisäinen yrittäjyys on aivan varmasti eduksi myös työntekijälle.

Kokemukseni perusteella voin sanoa, että yrittäjäksi kannattaa ryhtyä nuorena. Opiskelujen jälkeen yrittäjäksi lähtevällä riski on paljon pienempi kuin sillä, jolla on jo asuntolaina ja perhe elätettävänä. Etenkin me korkeasti koulutetut nuoret olemme todella potentiaalisia innovaatioiden kaupallistajia.

On aivan mahtavaa, jos Suomeen saadaan aikaiseksi yrittäjyysbuumi. Yrittäjyyteen kuuluu aina epäonnistumisen riski. Jos ei uskalla yrittää, ei voi onnistuakaan. Mitä useampi ottaa itse vastuun omasta tulevaisuudestaan ja uskaltaa yrittää, sitä useampi todennäköisesti myös löytää toimivan liikeidean, josta saa rakennettua kestävää liiketoimintaa.

Minna Valtari
toimitusjohtaja, Someco Oy
Suomen Yrittäjien nuorten valiokunnan puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat