Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maakuntahallinto voisi päättää Pisararadasta

Mielipide
 
Aulis Pöyhönen

Pääkirjoituksessa (HS 12. 5.) todettiin, että Pisararadasta on turhaan tehty pääkaupungin ja maakuntien välisen vastakkainasettelun symboli. Lehti viittasi myös Aleksander Stubbin (kok) hallituksen sopimukseen pääkaupunkiseudun kuntien kanssa, jonka mukaan valtio osallistuu seudun liikennehankkeisiin, jos kunnat vastineeksi kaavoittavat asuntoja nykyistä pontevammin.

Hallitukselta jäi huomaamatta, että Espoo, Kauniainen ja Vantaa eivät voi sitoutua rahoittamaan pelkästään Helsingin alueella tapahtuvaa jättimäistä investointia. Se ei kuulu näiden kuntien toimivaltaan.

Sen sijaan mitään estettä ei ole, että kunnat kaavoittavat asuntoja nykyistä pontevammin. Sitä ne tekevät nykyäänkin, esimerkkinä Espoon Matinkylän massiivinen rakentaminen.

Ongelman ratkaisun avaimet ovat nyt Juha Sipilän (kesk) tulevalla hallituksella. Ratkaisu tapahtuisi niin, että maahamme luotaisiin perustuslain mahdollistama kuntia laajempi itsehallinto – tässä tapauksessa esimerkkinä Uudenmaan maakuntahallinto. Se päättäisi Pisararadan rakentamisesta ja rahoittamisesta. Kun maakuntahallinnolla olisi myös verotusoikeus, maakunnan asukkaat osallistuisivat rahoitukseen veronmaksukykynsä perusteella.

Tosiasiassa uudesta verosta ei kuitenkaan olisi kysymys, sillä se vastaisi kunnilta maakuntahallinnolle siirtyvien tehtävien säästöä. Kuntien välinen verotulojen tasausjärjestelmäkin säilyisi.

Myös valtio ja jopa Euroopan unioni osallistuisivat Pisararadan rahoitukseen.

Sipilän hallitusta muodostavien puolueiden sisällä on ilmeisesti pelkoa siitä, että maahamme luotaisiin kuntien ja valtion välille ylemmänasteiset itsehallintoelimet (väliportaan itsehallinto).

Näin ei kuitenkaan tapahtuisi, sillä maakuntien itsehallinto olisi samantasoinen kuntien itsehallinnon kanssa erona vain se, että maakuntahallinto olisi kuntia laajemman alueen itsehallintoa (horisontaalinen taso).

Jotta kuntien ja maakuntien tehtävien välistä törmäystä ei syntyisi, kuntien ja maakuntien hallinnosta ja tehtävistä olisi säädettävä yhteisessä laissa.

Aulis Pöyhönen
eläkkeellä sisäasiainministeriöstä
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat