Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nepalin lapset tarvitsevat myös henkistä tukea

Mielipide
 
Maritta Niskanen-Tamiru

Viime viikkojen aikana Nepalissa on koettu kaksi voimakasta maanjäristystä. Isojen järistysten väliin on mahtunut useita pieniä järistyksiä. Ihmiset elävät jatkuvassa pelon vallassa, ja uudet järistykset ovat mahdollisia.

Nepalissa katastrofitilanteita varten on harjoiteltu työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa. Taloja on vahvistettu maanjäristyksen kestäviksi ja pelastusalan ammattilaisten ja vapaaehtoisten valmiustoiminta on varmistettu.

Lapset ovat harjoitelleet kouluissa ja päiväkodeissa pelastautumista. Maanjäristystilanteessa he osaavat suojata päänsä ja kyyristyä pulpetin tai sängyn alle kauas ulko-ovista ja ikkunoista. Ulkotiloissa he tietävät, minne kannattaa mennä turvaan. Heillä on repuissaan mukana kengät, vettä, keksejä, varavaatteita ja taskulamppu katastrofitilanteen varalle.

Mutta vaikka lapset ovat varautuneet maanjäristystilanteessa fyysiseen selviytymiseen, onko mitään keinoja, joilla heitä voisi valmistaa henkiseen selviytymiseen maanjäristyksen aiheuttamasta shokista ja esimerkiksi läheisten menetyksestä?

Lapset ja nuoret käsittelevät tapahtunutta kukin omalla tavallaan aivan kuten me aikuisetkin. Myös tuen tarve on yksilöllistä.

Parhaiten tyttöjen ja poikien henkistä selviytymistä kuitenkin tukee paluu päiväkotiin tai kouluun – oli kyseessä sitten oma koulu tai tuhoutuneen koulurakennuksen tilalle perustettu telttakoulu tai muu väliaikainen luokka- tai leikkitila. Tutun opettajan johdolla arkirutiinit jatkuvat mahdollisimman pian, ja pelon ja huolen voi hetkeksi unohtaa. Läksyjen teko voi jäädä vähemmälle, mutta se ei ole oleellista. Tärkeämpää voi olla vaikkapa uuden keinun ja liukumäen odottaminen rikkoutuneiden tilalle.

Lasten henkinen valmistautuminen ja kriisin käsittely edellyttävät asiantuntemuksen jakamista sekä henkisen huollon sisällyttämistä jo valmiussuunnitelmiin. Lasten ja nuorten henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on sisällytettävä avustusohjelmiin ja niihin on varattava riittävät resurssit.

Aika ei aina paranna haavoja. Humanitaarisessa avustustyössä aika on usein pahin vihollinen, sillä avun ja tuen on saavutettava niiden tarvitsijat mahdollisimman nopeasti.

Maritta Niskanen-Tamiru
humanitaarisen työn
erityisasiantuntija
Plan Suomi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat