Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenterveyden ohjelma olisi kansallista pääomaa

Mielipide
 
Nettoveronmaksaja terapian armosta

Mielenterveysseura esittää hallitusohjelmaan psyykkisen hyvinvoinnin ohjelmaa. Kyse on kansallisesta aarteesta, ei vain kustannuserästä.

Kun julkisuudessa käsitellään mielenterveyttä, esimerkkihenkilöiksi nostetaan usein vakavista ongelmakierteistä kärsiviä. Mielen häiriöistä kärsii kuitenkin elämänsä aikana joka toinen.

Olisi vaarallista ajatella joka toisen tarkoittavan vähäosaisinta puolikasta. Tämä olisi omiaan paitsi leimaamaan ja vaikeuttamaan avun hakemista myös vaikeuttamaan yleistä ymmärrystä siitä, miten asia koskettaa meistä jokaista – vähintään välillisesti läheisten tai työtoverien kautta.

Minulla diagnosoitiin keskivaikea masennus, kun olin 25-vuotias opiskelija. Sen jälkeen käytin lääkitystä 10 vuoden ajan, kunnes lopulta hain terapiaan.

Ilman lääkitystä olisin ollut työkyvytön. Vaikka naapurini olisi psykologi, hän ei silti pystyisi arvaamaan ongelmiani. Masentuneena ja lääkittynä olen viettänyt tavanomaista arkea, suorittanut tutkinnon, löytänyt puolison, avioitunut, saanut lapsen sekä perustanut yrityksen.

Omat ongelmani olivat julkisuudessa käsiteltyihin ongelmiin nähden niin arkisia, etten tajunnut masennustani edes itse. Valitin lääkärille uupumusta, ja diagnoosi oli täysi shokki. Luulin saaneeni elinikäisen tuomion.

Mietin jopa, olenko kokenut jotain niin pahaa, että olen sulkenut asian muististani. Samalla ajattelin, ettei muka mitättömillä ongelmillani edes pääsisi terapiaan. Tuntui oikeudettomalta ruikutukselta edes haluta sitä.En osannut selittää tilannettani perhesyillä. Rakastavat, huolehtivat vanhempani olivat kuin oppikirjasta, ja aina saatavilla. Puutetta ei kärsitty, ystäviä oli, humalaa ei ikinä. Terapiani on silti paljastanut, että ongelmieni juuret ovat kotioloissa. Monet hiuksenhienot – ilman ammattiapua tavoittamattomat – arjen asenteet merkittävissä asioissa ovat olleet kasvatuksessani vinoutuneita.

Nyt tiedän, mistä "hyvien perheiden kauhutarinoissa" on kyse. Ei kerta kaikkiaan ole koulutus- tai varallisuustasoa, joka takaisi tunne-elämän ymmärryksen, saati kyvyn opettaa tunteiden säätelyä jälkipolville.

Nyt iloitsen, kuinka paljon terapia on antanut elämääni ihmisenä, isänä, puolisona ja arjen joka osa-alueella. Työelämässä maksoin yhdessä vuodessa veroina terapiani moninkertaisesti takaisin.

Jäljelle jää ihmetys: peruskoulu opetti lukemaan, kirjoittamaan, laskemaan ja liikkumaan – mutta miksei ymmärtämään tärkeintä voimavaraa, mielenterveyttä?

Terapian saatavuuden parantaminen ja laaja kansallinen perusymmärrys tunne-elämän vaikuttimista olisivat kansallisaarteita. Nyt mielenterveyden ongelmat aiheuttavat kärsimystä sekä yli viiden miljardin euron kulut vuosittain. Mittaamattomia mahdollisuuksia valuu hukkaan päivittäin – ei suljetuilla osastoilla vaan kodeissa ja työpaikoilla.

Aikamme vitsaus, koventuva psyykkinen kuormitus, ei ole turmio vaan valtaisa mahdollisuus oppia ja kehittyä. Olen varma, että kattava mielenterveystyö ei ole kulu vaan upealla prosentilla tuottava investointi.

Nettoveronmaksaja
terapian armosta
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat