Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

THL:n tuki rokotusohjelmalle ei lakkaa

Mielipide
 
Juhani Eskola Terhi Kilpi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusneuvontapuhelimen lopettaminen 25. toukokuuta alkaen säästösyistä "voi vaikuttaa potilasturvallisuuteen", kirjoitti Tehyn Irmeli Haka-Rannanlahti (HS Mielipide 11. 5.). Hän oli huolissaan, että pienten kuntien itsenäisesti, vailla konsultointimahdollisuuksia työskentelevät terveydenhoitajat jäävät ilman asiantuntijan tukea, kun he rokottavat asiakkaitaan.

Väitteessä voi olla perää. Ehkä jopa siinä määrin, ettei tilannetta enää helpota yksittäinen puhelinlinja Helsinkiin. "Yksinään rokottava terveydenhoitaja" on hyvä esimerkki siitä, että terveydenhuoltomme tarvitsee perusteellisen palvelurakenteen muutoksen. Vain se voi tuoda terveydenhoitajalle ja hänen asiakkaalleen lääkärin asiantuntemuksen tehokkaasti – myös muissa kysymyksissä kuin rokottamisessa.

Terveyskeskusten resurssivajeen korjaaminen ja riittävän laajat väestöpohjat ovat olleet epäonnisen sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita. Tavoitteisiin on myös kuulunut perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio. Silloin nykyisten sairaanhoitopiirien lastenlääkärit voisivat olla mukana rokottamisessa ja neuvoloiden työssä.

Välitön syy neuvontapuhelimen lopettamiselle on THL:n budjettirahoituksen leikkaaminen lähes kolmanneksella muutamassa vuodessa.

THL:n tuki rokotusohjelmalle ei kuitenkaan lakkaa. Valtaosaan neuvontapuhelimen saamista kysymyksistä vastataan THL:n Rokottaminen-verkkosivulla. Koulutustilaisuudet verkossa ja eri puolilla Suomea sekä koulutusyhteistyö alan oppilaitosten kanssa parantavat ammattitaitoa.

THL tiivistää myös yhteistyötään kuntien kanssa rokotuskattavuuden ja rokotusohjelman haasteiden ratkomiseksi.

Yksinään THL voi tehdä kuitenkin vain vähän. Ratkaisevaa on sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuudistus.

Juhani Eskola
pääjohtaja
Terhi Kilpi
osaston johtaja, Terveyden ja
hyvinvoinnin laitos, THL

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat