Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi nousee yrittämisen asenteella

Mielipide
 
Sanna Vauranoja

Sosialidemokraattisten opiskelijoiden varapuheenjohtaja Maria Rytkönen kirjoitti (HS Mielipide 16. 5.), että nuoria kannustetaan Suomessa yrittäjiksi vastuuttomasti.

Kirjoituksen henki kuvasi pysähtyneisyyden ilmapiiriä, johon äänestäjät ottivat kantaa vaalituloksella. Rytkönen tiivisti kirjoituksessaan sosiaalidemokraattisen liikkeen suurimman yrittäjyyden lisääntymistä koskevan huolen: "Myös järjestäytymiseltä viedään pohja, kun työmarkkinoiden ongelmat sysätään yksilöiden vastuulle."

Yritysmaailmassa työ ja työpaikat siirtyvät verkostoihin eli toisiin yrityksiin. Kaikki eivät suinkaan teetä kaikkea yrityksensä työtä palkkaamalla työntekijöitä, vaan työ ostetaan palveluina verkostoista. Tämä on osin seurausta liian jäykästä työlainsäädännöstä ja paikallisen sopimisen esteistä, osin verkostojen ketteryydestä ja osaamisesta, joita on vaikea saavuttaa perinteisellä palkkatyöntekijätoimintamallilla.

Näköpiirissä ei ole uutta Nokiaa. Nokialla on myös ollut negatiivisia kustannusvaikutuksia Suomeen: palkat ja julkisen palvelut ovat kasvaneet niin suuriksi, ettei meillä olisi niihin varaa.

Itse asiassa vain prosentti yrityksistä on suuryrityksiä, ja loput ovat mikro- tai pk-yrityksiä. Uudet työpaikat syntyvät suuryrityksiin ja pkm-sektorille suhteessa 7/100.

Suomen kohtalonkysymyksiä eivät siis ole järjestäytymismahdollisuudet, liiallinen yrittäminen eikä yritysten välinen kilpailu. Suomi nousee yrittäjyydellä, yrittämisen asenteella, mutta toki myös innovaatioilla, koulutuksella, tutkimuksella ja investoinneilla.

Investoinnit taitavat kuitenkin jäädä tekemättä, jos työn tekemisen mahdollisuuksia pikemmin estetään kuin lisätään ja elintärkeitä muutoksia ei koskaan kyetä viemään läpi liian vahvojen työmarkkinajärjestöjen syleilyssä.

On hyväksyttävä se tosiasia, että työ siirtyy verkostoihin. Parhaat taidot, mitä voimme nuorillemme tarjota, ovat yritteliäisyys sekä myynti- ja asiakaspalveluosaaminen. Monipuolisesta kielitaidosta ja kansainvälisyydestä ei liene haittaa vientipuuhissa.

Sanna Vauranoja
start up -yrittäjä, Kaarina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat