Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuriperintömme ansaitsee tulla digitoiduksi

Mielipide
 
Kai Ekholm

Suomalaiset kuluttavat aktiivisesti omakielistä digitaalista kulttuuria, kun sitä vain on saatavilla. Yksikään hallitus ei ole oivaltanut, miten tärkeää on omakielisen aineiston tuottaminen verkkoon kansalaiskäyttöön. Se on olennaista myös suomalaisten identiteetille, nuorten historiatietoisuuden rakentamiselle ja senioriväestön kansalaispalveluksi. Lisäksi tässä on innostava markkinasegmentti monille yrittäjille, lehtitaloille ja luoville aloille.

Edustan julkaistua kulttuuriperintöä eli kirjallisuuden, sanomalehdistön, aikakauslehdistön ja musiikin tuomista kaikkien ulottuville. Suomen valmistautuessa satavuotisjuhliinsa suurin haaste on saada julkaistu kulttuuriperintö verkkoon. Tähän mennessä olemme digitoineet kaikki suomalaiset sanomalehdet vuoteen 1910. Sen jälkeinen aika on tekijänoikeudella suojattua ja edellyttää suurempaa yhteiskuntasopimusta.

Suomen juhliessa satavuotispäiviään mitään tästä aineistosta ei ole esillä. Pidän tätä kansallisena tragediana.

Yksikään hallitus ei ole muodostanut kokonaiskuvaa kansalaisten digitaloudesta ja sen tuottavuudesta. Kansallisperintömme digitointi on joskus edessä, olivat ajat ja hallitukset minkälaisia tahansa.

Tarvitsemme vahvan opetus- ja kulttuuriministerin johtamaan kulttuurin digitalisointia. Tähän mennessä opetus- ja kulttuuriministeriö ei ole kyennyt esittämään kokonaisvaltaista ratkaisua kulttuuriperinnön digitointiin.

Digitalisaation edistäminen on hallitusohjelman turhake, ellei sitä pidetä pitkäjänteisenä, tuottavana toimintana. Pelkästään aineiston digitointi työllistäisi vuosiksi kymmeniä nuoria ja työttömiä. Aineiston tuominen verkkoon luo uusia työpaikkoja ja yrittäjyyttä, kun se tuotteistetaan eri alustoille. Suomi on täynnä itsensä työllistäviä digiyrittäjiä kirjallisuudesta musiikkiin ja ohjelmointiin. Peliala on varsin kapea ja keskittynyt alue verrattuna kulttuuriin.

Mistä digitointiin saataisiin rahoitus? Maassamme on yhä rinnakkaisrakenteita, joita ylläpidetään, koska digitaaliseen tuotantoon ei ole siirrytty. Omalla alallani painettuja vapaakappaleita toimitetaan edelleen kuusi kappaletta yliopistokirjastoihin, ja kustannukset kertaantuvat käsittelyssä ja varastoinnissa.

Puolassa purettiin 16 vapaakappaleen rutiinit: nyt käyttöön luovutetaan yksi painettu kappale ja yksi sähköinen. Jos Puola on tämän kyennyt tekemään, varmasti se onnistuu Suomeltakin. Norja on digitoinut käytännössä koko kulttuuriperintönsä, joka on noin puolet Suomen volyymista. Norjalla on rahaa mutta myös neuvokkuutta ja tahtoa.

Edelliset hallitukset eivät ole kyenneet tukemaan kokonaisvaltaisesti kansalaisten digitaalista kulutusta ja digitaloutta. Kuvaavaa on sähköiselle kirjalle säädetty suurempi arvonlisävero, joka on tehokkaasti estänyt tämän alueen digitalisoitumisen.

Ranska on suunnittelemassa Google-veroa, jotta Googlen ja Facebookin kaltaisten ylikansallisten jättien toimintaa voidaan säädellä. Suomessa nämä yritykset ovat vieneet tänäkin vuonna yli 300 miljoonaa euroa mainostuloja ja saattaneet median kriisiin. Tästäkin saisimme rahoitusta omien digimarkkinoittemme synnyttämiseen.

Yle-vero on hyvä esimerkki hyväksytystä yhteisöllisestä ja kansalaisten hyvinvointia rakentavasta digiverosta. Kulttuuriperintömme tarvitsee 3–4 vuodeksi samanlaisen digiveron, jolla perintö digitoidaan, saatetaan käyttöön ja maksetaan tekijöille korvaukset. Itsenäisyyttään juhliva Suomi ansaitsee omakielisen kulttuuriperinnön ja kansalaisten digitalouden.

Kai Ekholm
ylikirjastonhoitaja, Kansalliskirjasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat