Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tempputyöllistäminen alkoi jo vuonna 2014

Mielipide
 
Aarne Kuusi Heikki Palm

Haluamme oikaista joitakin Vieraskynäkirjoituksestamme (HS 11. 5.) syntyneitä väärinkäsityksiä.

Työttömien kierrätyskone käynnistyi jo vuoden 2014 alusta, kun työttömyyden nollaava työssäoloehto muuttui 8 kuukaudesta 6 kuukauteen. Samalla muutettiin korkein korotettu palkkatukityö hyväksyttäväksi täysimääräisesti työssäoloehtoon aikaisemman 50 prosentin sijaan. Tempputyöllistämistä hillinnyt 16 kuukauden työssäoloehto muuttui tempputyöllistämistä kannustavaan kuuteen kuukauteen.

Turbo asetettiin koneeseen, kun palkkatukea koskevaa lakia muutettiin vuoden 2015 alusta ei-elinkeinonharjoittajilla siten, että yli 2 vuotta työttömänä olleiden työllistämisehdon täyttävä palkkatukityöllistäminen määrätään laissa tehtäväksi täysin valtion varoin.

Työllistämiseen tarkoitettua palkkatukea suunnataan toimintaan, joka kuuluu hoitaa esimerkiksi kuntouttavana työtoimintana. Se ei tosin kelpaa kierrätyskoneen polttoaineeksi.

Esitimme erääksi ratkaisuksi työpankkitoimintaa. Työpankkien teholla on suurempi merkitys kuin niiden määrällä.

Työpankkien työllistämistulokset tuplaantuivat vuonna 2014 verrattuna vuoteen 2012, kun työpankeille alettiin maksaa korvauksia onnistuneista työllistämisistä. Jos ei työllistetä, ei mene valtion rahojakaan. Tämä opetus kannattaisi ottaa yleiseen käyttöön muissakin valtion maksamissa avustuksissa ja valtionosuuksissa.

Työpankkeja voidaan kehittää työvoiman palveluyrityksiksi. Kun valtio maksaa vain tuloksista eikä projektihenkilöstön palkkaamisesta, työpankit ovat ansainneet palkkansa vasta silloin, kun ne työllistävät työttömiä.

Aarne Kuusi
työpankkikokeilun johtaja
koulutuskuntayhtymä Omnia
Heikki Palm
johtaja
sosiaali- ja terveysministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat