Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hvitträskin metsänhoitotöistä otetaan opiksi

Mielipide
 
Ilari Kurri Juha Lemström

Hvitträskin puiden kaatamiseen otettiin kantaa HS:n mielipidekirjoituksessa (14. 5.). Toimijana ja kulttuurihistoriallisena asiantuntijana Museovirasto sekä omistajana Senaatti-kiinteistöt vastaavat Hvitträskistä.

Hvitträskin alue rakennuksineen ja pihapiireineen on arvokas kulttuuriympäristö. Museoviraston ja Senaatti-kiinteistöjen yhteisenä tavoitteena on hoitaa kansallisomaisuuttamme sen arvon mukaisella tavalla. Tämä tavoite ei valitettavasti toteutunut Hvitträskin metsänhoitotöissä. Pahoittelemme tapahtunutta.

Olemme käyneet läpi tapahtumia, jotka johtivat puiden laajamittaiseen kaatamiseen. Otamme vastuun tapahtuneesta ja muutamme toimintaa siten, että vastaavilta virheiltä vältytään.

Museoviraston kohteet siirtyivät Senaatti-kiinteistöjen hallintaan vuoden 2014 alussa. Museovirastolla ei ollut varaa hoitaa metsiä säännöllisesti, kuten maisemanhoitotavoitteissa on kirjattu, eikä myöskään tilata kohteisiin yksityiskohtaisia maisemanhoitosuunnitelmia. Museokohteiden siirryttyä Senaatti-kiinteistöjen haltuun niiden rahoitustilanne parani merkittävästi, ja monia korjauksia sekä maisemanhoitotöitä pystyttiin käynnistämään.

Koska Hvitträskin alueella oli todettu olevan pystyyn kuolleita ja huonokuntoisia puita, Senaatti-kiinteistöt antoi Museovirastolle valtuudet tilata tarpeelliset metsänhoitotyöt. Museovirasto toimi metsätöissä asiantuntijana ja työn valvojana.

Metsänhoitotoimien ensisijaisena tarkoituksena oli kaataa vain huonokuntoisia puita. Työn valvonnasta vastannut metsuri kuitenkin arvioi, että turvallisuussyistä oli parempi kaataa myös sellaiset puut, jotka olisivat vaarassa kaatua seuraavissa myrskyissä. Tehdyt toimet olisivat olleet tavallisessa talousmetsässä metsänhoidollisesti järkeviä, mutta museokohteessa ne olivat ylimitoitettuja.

Suhtaudumme tapahtuneeseen vakavasti ja olemme ryhtyneet toimenpiteisiin, joilla vastaavat virheet estetään tulevaisuudessa. Senaatti-kiinteistöt teettää vastedes kaikille Museoviraston vuokraamille museokohteille maisemanhoitosuunnitelmat, joissa huomioidaan kohteiden kulttuurihistorialliset ominaispiirteet. Tavoitteet määritellään yhteistyössä Suomen kansallismuseon ja Kulttuuriympäristön hoito-osaston kanssa.

Metsiä hoidetaan museokohteen ehdoilla tasaiseen tahtiin, jolloin voidaan turvata sekä maisemalliset arvot että kävijöiden turvallisuus. Hvitträskin alueelle istutetaan vielä tänä kesänä 500 uutta puuta kaadettujen puiden tilalle.

Ilari Kurri
osastonjohtaja, Museovirasto
Juha Lemström
operatiivinen johtaja
Senaatti-kiinteistöt

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat