Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velkaa pitäisi lyhentää silloin, kun on rahaa

Mielipide
 
Erkki Turunen

Valtion pitäminen maksukykyisenä on yhteiskunnan tärkein tehtävä. Se tuo paineita eduskunnan ja hallituksen kulloisiinkin ratkaisuihin.

Olen pannut merkille, että valtion velan ottamista on käytetty usein budjetin tasapainottamiseen. Näin siksi, ettei muuta tulonlähdettä ole ollut näköpiirissä.

Yleisemmin velanotto on kuitenkin noussut ajankohtaiseksi talouspoliittisessa laskusuhdanteessa tai peräti talouslaman torjumisessa.

Eduskuntavaaleissa puolueiden kannat jakautuivat valtion kassan kunnostamiseen siten, että velkaa ei lisätä vaan valtakunnan rahoitustarve hoidetaan leikkauslinjalla eri momenteilta. Tuleva hallitus näyttää ottavan tämän linjan tavoitteekseen.

Velanoton osalta tunnen tarvetta palata Matti Vanhasen (kesk) hallitusten kauteen. Tuolloin iloittiin, että rahaa virtaa valtion kirstuun ovista ja ikkunoista. Tämä ei sittenkään riittänyt valtion menopuolen peittämiseen. Hallitus otti lisää velkaa, joka oli korollista.

Nyt velkaa olisi saatavilla nollakorolla. Keskusta kuitenkin asettuu vastustamaan nollakorkoisen lainan ottamista ja kannattaa tulojen lisäämistä niin sanotulla leikkauslinjalla.

Eikö velkaa pitäisi lyhentää silloin, kun rahaa virtaa valtion kassaan, kuten Vanhasen hallitusten aikana? Toisin hallitus kuitenkin silloin menetteli. Näyttää siltä, että keskusta on tehnyt täyskäännöksen valtion lainanottoasiassa.

Erkki Turunen
rakennusmaalari, eläkkeellä
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat