Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauvat syövät monipuolisesti jo nyt

Mielipide
 
Jaana Reinikka

Helsingin Sanomissa (18. 5.) kirjoitettiin asiantuntijoiden harkitsevan, suositellaanko kiinteiden ruokien maistelua jo nelikuisille vauvoille.

Kuitenkin jo nyt voimassa olevissa suosituksissa on annettu mahdollisuus lisäruokien yksilölliseen aloittamiseen neljän kuukauden iästä lähtien – etenkin jos vauva saa äidinmaidonkorviketta joko äidinmaidon lisänä tai yksinomaisena ravintona. Tässä ei ole mitään uutta.

Äidinmaidonkorvike on keinoravintoa. Se on aina samanlaista. Ne vauvat, jotka syövät yksinomaan äidinmaidonkorviketta, todennäköisesti tarvitsevat täydennystä ruokavalioonsa aikaisemmin juuri siksi, että korvike on muuttumatonta.

Äidinmaitoon puolestaan tulee paljon makuja jo äidin ruokavalion kautta. Eläinten jälkeläisten on äärettömän tärkeää saada oman lajinsa maitoa – niin myös ihmislasten.

Äidinmaito on räätälöity vauvan tarpeisiin ja se muuttuu vauvan kasvaessa vastaamaan vauvan muuttuvia tarpeita.

Se, missä iässä imetetty vauva alkaa tarvita täydennystä ruokavalioonsa, on nyt useiden kymmenien tutkimusten mukaisena kompromissina asetettu puoleen vuoteen.

On absurdia perustella vauvan yksinomaiseen ravintoon liittyvän suosituksen muuttamista sillä, että niin harva äiti täysimettää suositusten mukaisesti. Vastaavasti myös aikuisten ravitsemussuosituksia pitäisi muuttaa sen mukaan, miten suuri osa syö jo nyt: paljon sokeria ja rasvaa, vähän kasviksia.

Sen sijaan, että suosituksia muutetaan, terveydenhuollon tulisi katsoa peiliin. Jossain on epäonnistuttu, jos suositustavoite tuntuu vain loittonevan.

Suosituksen tarkoituksena on, että kaikki vauvaperheiden kanssa työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset velvoitetaan antamaan laadukasta, yksilöllistä ja näyttöön perustuvaa imetysohjausta. Ihan joka puolella Suomea. Nyt äidit jätetään liian usein yksin mahdollisten ongelmien ja haasteiden kanssa, kun imetyksen mekanismeista ei tiedetä tarpeeksi – eikä välitetäkään tietää.

Mielenkiintoista kuitenkin on, että Maailman terveysjärjestö (WHO) ei ole sanallakaan vihjannut oman, arvostetun, kansainvälisen lastenruokintasuosituksensa muuttamisesta – toisin kuin Suomessa jatkuvasti spekuloidaan tapahtuvaksi kansalliselle suositukselle.

Ovatko suomalaiset vauvat niin erilaisia kuin muunmaalaiset? Halutaanko suomalaiset vauvat alentaa eriarvoiseen asemaan parhaan mahdollisen ravinnon saamisessa?

Jaana Reinikka
puheenjohtaja, Imetyksen tuki ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat