Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiede ja tutkimus kärsivät lukukausimaksuista

Mielipide
 
Tommi Tenkanen

Helsingin Sanomat (16. 5.) uutisoi laajasti hallitusneuvotteluissa esillä olleesta esityksestä periä lukukausimaksuja EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevilta korkeakouluopiskelijoilta. Maan suurimpien yliopistojen rehtorien kerrotaan olevan tyytyväisiä esitykseen.

Lukukausimaksujen vaikutuksia arvioitaessa keskitytään yleensä yksinomaan opiskelijoiden opiskelukustannuksiin, työllistymiseen ja kansantaloudelliseen hyötyyn. Tällöin kuitenkin sivuutetaan yksi yliopistojen kolmesta päätehtävästä: laadukas tieteellinen tutkimus ja uuden tiedon tuottaminen.

Jos lukukausimaksuja perustellaan yksinomaan halulla kattaa opetuksesta kertyviä kustannuksia, unohdetaan, että samaan aikaan lukukausimaksut aiheuttavat kustannuksia toisaalla.

Yliopistojen rehtorit myöntävät, että opiskelijoiden määrä vähenisi erityisesti alkuvaiheessa. Esimerkiksi Ruotsissa kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden määrä ei ole alun romahduksen jälkeen palannut ennalleen. Tällä on kansainvälisessä tiede- ja tutkimusympäristössä toimivissa yliopistoissa nopeasti suuret vaikutukset, kun myös tohtorikoulutettavana aloittavien jatko-opiskelijoiden määrä saattaa notkahtaa. Merkitys olisi suuri, sillä väitöskirjaa tekevät tohtorikoulutettavat tuottavat suuren osan yliopistoissa tehtävästä tutkimuksesta.

Yliopistoilla on tohtorikoulutettavien rekrytointiin omat, osittain perustutkinto-opiskelijoiden rekrytoinnista erilliset kansalliset ja kansainväliset kanavansa. Jatko-opiskelijoiden määrän säilyttäminen nykyisellään samalla, kun kansainvälisten perustutkinto-opiskelijoiden määrä vähenisi, kuitenkin vaikeutuisi.

Ulkomailta tulevien jatko-opiskelijoiden osaamisen takaamiseksi jouduttaisiin käyttämään nykyistä enemmän aikaa monimutkaisiin ja aikaa vieviin arviointiprosesseihin sen sijaan, että yliopistot voisivat luottaa itse antamansa maisterikoulutuksen laatuun.

Lukukausimaksuista koituvat tulot tuskin riittävästi vastaavat professorien ja muiden tutkijoiden tähän käyttämästä työajasta koituvia kustannuksia puhumattakaan lisääntyneestä työtaakasta. Lukukausimaksujen suhteeton korottaminen tämän kattamiseksi ei voi tulla kysymykseen. Lisäksi laadunarviointiin ja tutkintojen pätevyyden tarkistamiseen käytettävä aika on aina pois tutkimuksesta, mikä viime kädessä on vahingollista koko yhteiskunnalle.

EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille käyttöön otettavat lukukausimaksut ovatkin periaatteellisten ongelmiensa lisäksi vaarassa keinuttaa koko kansallista tiedelaivaa. Yliopistojen tulee tarkkaan harkita, haluavatko ne kompensoida tutkinnoista aiheutuvia kustannuksia tavalla, joka vaarantaa niiden päätehtävän.

Tommi Tenkanen
tohtorikoulutettava
filosofian maisteri
hallituksen puheenjohtaja
Helsingin yliopiston
jatko-opiskelijat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat