Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulopolitiikan synty oli aikansa tuote

Mielipide
 
Jukka Koivisto

Toimittaja Antti Blåfield kirjoitti kolumnissaan (HS 19. 5.) tulopolitiikan syntyvaiheista 1960-luvun lopulla. Valtakunnansovittelija Keijo Liinamaan mukaan nimetyillä kahdella tulosopimuksella vakiinnutettiin myös kolmikanta sekä työmarkkinajärjestöjen asema päätöksenteossa.

Liinamaan ansiot sopimusten aikaansaamiseksi olivat kiistattomat. Todellisen työn tekivät kuitenkin Suomen Työnantajain Keskusliiton (STK) toimitusjohtaja Päiviö Hetemäki ja SAK:n puheenjohtaja Niilo Hämäläinen. Molempien neuvottelutaktiikka oli samanlainen: omien taustajärjestöjen hallintoelimille tuli kertoa neuvottelujen kulusta mahdollisimman vähän.

Hetemäki ei raportoinut STK:n johtokunnalle, jotta neuvotteluille ei asetettaisi häiritseviä ennakkoehtoja. Vasta kun sopimus oli lähes koossa, Hetemäki hyväksytti sen STK:ssa. SAK:n työvaliokunta sai kuulla sopimuksen sisällöstä vielä myöhemmin kuin STK:n johtokunta.

Sopimukseen liitettiin laaja sosiaalipaketti. Kovin kiista käytiin kuitenkin työehtosopimuksiin liitetyn indeksiehdon poistamisesta. Se oli välttämätöntä, koska hinta- ja kustannustason hillintä oli sopimuksen ykköstavoite. Tämän ohjelman toteuttaminen edellytti kuitenkin valtalain säätämistä ja laajaa hintasäännöstelyä. Hallitus ja eduskunta joutuivat toteamaan tilanteen. Liinamaa 1:n synty vei Suomen talouden askeleen kohti suunnitelmataloutta.

Liinamaa 2:n synty edellisen pohjalle kävi loppujen lopuksi sangen vaivattomasti. Kesän kynnyksellä vuonna 1969 Hetemäki ja Hämäläinen neuvottelivat sopimuksen lähes valmiiksi. Vielä tarvittiin hallituksen hyväksyntä. Pääministeri Mauno Koivisto oli lomalla Lapissa. STK:n ja SAK:n johtomiehet kutsuivat hänet neuvotteluihin Helsinkiin. Pääministeri keskeytti lomansa ja saapui Helsinkiin "huomattavan ärtyneenä", kuten hän on itse todennut.

Pääministeri oli entistä kiukkuisempi, kun hän kuuli, ettei hallitus saanut sopimuskaudella korottaa veroja. Uusi sopimus allekirjoitettiin 12 etujärjestön voimin syyskuussa 1969. Sopimuksen johdantoon ei kirjattu lainkaan hallituksen osuutta. Järjestöt neuvottelivat ja pitivät yhteyttä hallitukseen lähinnä Keijo Liinamaan ja valtiovarainministeri Eino Raunion kautta. Hallituksen tehtävänä oli viedä järjestöjen neuvottelemat muutokset läpi eduskunnassa.

Tulopolitiikan synty pitää sitoa aikaansa. Suomi oli poliittisesti levoton maa. Ay-liike oli juuri eheytynyt ja Sosialidemokraattinen puolue hieman sitä aiemmin. Sdp kävi valtataistelua ay-liikkeen herruudesta kommunisteja vastaan. Neuvostoliiton pyrkimyksenä oli tiukentaa otettaan Suomesta. Tuskinpa tulopolitiikan tekijät ikinä osasivat kuvitella, että suomalainen työmarkkinajärjestelmä olisi perusteiltaan samanlainen vielä lähes 50 vuotta myöhemmin.

Jukka Koivisto
valtiotieteiden tohtori, Kauniainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat