Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Batmania ei tunneta Suomessa kunnolla

Kirjoittaja arvioi HS:n mielipidesivuilla, että suomalaiset eivät tunne supersankarihahmo Batmanin televisiohistoriaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
1960-luvun supersankarisarjassa Batmania esitti Adam West ja Robinia Burt Ward.
1960-luvun supersankarisarjassa Batmania esitti Adam West ja Robinia Burt Ward.

Jokin aika sitten Ylen nettisivuilla esiteltiin tänä kesänä Yle Teemalla uusintana esitettävää 1960-luvun Batman-tv-sarjaa, jota kuvailtiin esittelytekstissä "alkuperäiseksi sarjaksi". Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Columbia Pictures julkaisi jo 1940-luvulla kaksi 15-osaista aiheeseen liittyvää minisarjaa. Vaikka ne esitettiin television sijaan elokuvateattereissa, ne olivat selvästi lähempänä edesmenneen Bob Kanen tummasävyisten sarjakuvien naamioituneen kostajan hahmoa, jota edustavat nykyään Christopher Nolanin elokuvat.

1960-luvun tv-sarjan camp-tyyli puolestaan johtui siitä, että 1950-luvulla sarjakuvien ja televisiosarjojen yleisilme muutettiin Yhdysvaltain sensuurin vaatimuksesta kevyeksi ja humoristiseksi.

Jostain syystä Suomessa esitettiin ensimmäisenä tätä sarjaa, mikä on leimannut Batman-hahmoa. Ja heti tämän sarjan päätyttyä brändi palautettiin synkempään muotoonsa, mikä näkyi muun muassa Tim Burtonin ohjaamassa elokuvassa ja 1990-luvun piirrossarjassa.

Sama koskee myös Teini-ikäisiä mutanttininjakilpikonnia. Se tunnettiin parhaiten 1980-luvun camp-henkisenä lastenohjelmana, koska sellaisena se esitettiin ensimmäisenä maailmanlaajuisesti.

Kun siitä tehtiin elokuvia ja vuoden 2003 piirrossarja, niitä moitittiin brändin muuttamisesta liian synkäksi ja vakavaksi. Tosiasiassa niistä tehtiin uskollisempia Mirage Studios'n tuottamille 1970-luvun sarjakuville, jotka toimivat suosionosoituksena Marvelin Daredevil- ja Ryhmä X- sarjoille.

Rasmus Nätti
Kerava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat