Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nepal tarvitsee apua vielä useita vuosia

Mielipide
 
Reijo Härkönen

Nepalissa on totuttu maanjäristyksiin, mutta tällaista ei ole tapahtunut ihmismuistiin. Vuoden 1934 järistys tuhosi osittain Bhaktapurin kaupungin Kathmandun lähellä, niin kuin huhtikuun järistyskin. Tämä järistys oli kuitenkin edellistä vakavampi.

Nepalin kaltaisessa rutiköyhässä maassa suuri luonnonkatastrofi pysäyttää aina elämän. Kauimpana sijaitsevien kylien tilanteesta ei ole vieläkään tarkkaa tietoa. Varmaa on, että moni kylä on tuhoutunut kokonaan.

Lohduttavaa on, että esimerkiksi pahoin tuhoutuneella Gorkhan alueella Kathmandun ja Pokharan kaupungin välissä jälleenrakennus on jo alkanut. Mitä muuta ihmiset voisivat tehdäkään? Monsuunikausi on tulossa, eikä teltassa voi asua sateella.

Suomalaisten halu auttaa on ollut lohduttavaa. Punainen Risti ja esimerkiksi Unicef olivat valmiita avustustyöhön jo ennen järistystä. Vaikka Kathmandun pieni lentokenttä ei pystynyt vastaanottamaan kaikkia avustuskoneita heti katastrofin jälkeen, näyttää siltä, että avustustoiminta on nyt saatu toimimaan kunnolla. Avun tarve kestää vielä vuosia.

Matkailulla on ollut pitkään tärkeä merkitys Nepalille. Bruttokansantuotteesta 17 prosenttia tulee matkailusta. Nyt olisi tärkeää, että matkailu jatkuisi entisellään – ovathan tiet, vuoristovaellusalueet ja muu infrastruktuuri jälleen tärkeimmillä alueilla kunnossa.

Matkailulla vaikutetaan suoraan ja välillisesti satojentuhansien nepalilaisten elämään ja toimeentuloon, pääkaupungista kaukaisiin vuoristokyliin.

Reijo Härkönen
Nepalin matkailuedustaja
Suomessa
Helsinki/Kathmandu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat