Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuriperinnön digitoinnilla on kahdet kasvot

Mielipide
 
Liisa Lohtander

Kai Ekholm tarttui (HS Mielipide 19. 5.) ajankohtaiseen aiheeseen julkaistun kulttuuriperinnön digitoinnista. Maamme kulttuuriperintö – niin julkaistu kuin muukin – on saatava kansalaisten ulottuville, mutta täytyy kuitenkin tarkkaan punnita, mikä kaikki digitoidaan, miksi ja kenelle.

Suomen kotiseutuliitto on valtakunnallinen kotiseututyön keskusjärjestö, jonka noin 700 jäsenyhdistyksestä lähes jokainen julkaisee vuosittain ammattitaitoisesti tehdyn kirjan, lehden tai kumpiakin. Kotiseutujulkaisut ovat tärkeä osa maamme erittäin rikasta paikallishistoriaa ja monin paikoin täysin ainutlaatuinen paikkakunnan tiedonlähde.

Arvokasta aineistoa on kertynyt kiihtyvää tahtia etenkin 1950-luvulta lähtien. Jo sitä ennen julkaisutoiminta on ollut yksi kotiseututyön keskeisiä toimintamuotoja. Pelkästään keskusjärjestön kirjastossa on tuhansia niteitä, lehtien lukumäärästä puhumattakaan.

Nyt kolmannen sektorin on vallannut digitointibuumi, jonka hyvä päämäärä on säilyttää paikalliset aineistot ja parhaimmillaan myös saattaa ne kaikkien ulottuville. Samaan aikaan myös väärin tai puutteellisin tiedoin digitoitu aineisto lisääntyy huimaa vauhtia – ja saattaa kadota hetkessä.

Tästä syystä Kotiseutuliitto tekee paraikaa aktiivisesti työtä saadakseen maamme lähes 200 000 kotiseututoimijan käyttöön sopivat digitointiohjeet.

Suosittelemme siis painamaan digijarrua, ellei hanke ole alan ammattilaisten kanssa suunniteltu tai noudata esimerkiksi arkistolaitoksen ohjeita. Kansamme identiteettiä, tarinaa ja monipuolista nykyhetkeä kuvaava yhteinen perintö on saatava paitsi talteen myös pysyväksi ja saavutettavaksi.

Liisa Lohtander
järjestöpäällikkö
Suomen kotiseutuliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat