Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotoutumiskoulutukseen enemmän sisältöä

Mielipide
 
Irina Kapelian

Kotouttamiskoulutusta antavilla oppilaitoksilla on tulevaisuuden kehittäjän rooli: ne kouluttavat Suomeen muuttaneista ihmisistä kansalaisia, jotka selviytyvät työelämässä myös sosiaalisesti.

Suomessa työn tekeminen on nähty jopa ihmisarvon mittana – taantumista ja poliittisista tilanteista huolimatta. Myös kotouttamiskoulutuksessa työllistymiseen kannustamisen tulisi olla keskeinen tavoite.

Useimmat Suomeen muuttaneet luottavat siihen, että työn kautta he voivat saavuttaa sosiaalisen menestyksen. Meidän on kannustettava maahanmuuttajia löytämään paikkansa tässä yhteiskunnassa.

Kielitaidon lisäksi heille tulee opettaa suomalaisen yhteiskunnan rakenteita ja toimintoja sekä erityisesti suomalaisia arvoja. Kotoutettaville tulee viestiä, että työllistymällä ja veroja maksamalla voi saavuttaa tunteen kansalaisuudesta ja päästä mukaan yhteiskunnan kehittämiseen.

Oppilaitosten on kyettävä luomaan nykyistä moniarvoisempaa ja inhimillisesti rikkaampaa työllistämiskoulutusta. Se lähtee luottamuksesta siihen, että opiskelija haluaa työllistyä ja omata suomalaisen arvomaailman sekä toimia rakentavana jäsenenä tässä yhteiskunnassa.

Maahanmuuttaja saattaa kohdistaa työn vaativuuteen ja laatuun liian suuria odotuksia. Ne voivat karsia hänen mahdollisuuksiaan saada ensimmäinen työpaikka. Työnhaun kannustimia on tarkasteltava uudelleen ja kartoitettava opiskelijan osaamista yksilötasolla.

Maahanmuuttajat ovat motivoituneita oppimaan suomea, sillä huonosta suomen kielen taidosta heillä on riittävästi karvaita kokemuksia. He ymmärtävät, että hyvää kielitaitoa tarvitaan työpaikoista kilpailtaessa.

Kotouttamiskoulutusta antavien oppilaitosten on kannettava vastuunsa siitä, että maahanmuuttajat voivat tarjota henkistä ja kulttuurista pääomaansa suomalaisen yhteiskunnan hyväksi.

Irina Kapelian
suomen kielen opettaja
Eiran aikuislukio
psykologi, mukana kotouttamiskoulutuksessa vuodesta 2001 alkaen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat