Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuurihistoria kuuluu yleissivistykseen

Mielipide
 
Marjo Kaartinen Christian Krötzl Reima Välimäki

Opetushallituksen luonnoksessa lukion opetussuunnitelman perusteiksi historian pakollisten kurssien määrä vähenee yhdellä. Olemme syvästi huolestuneita siitä, että muutoksessa pakollisten kurssien opetussisällöstä käytännössä häviää kurssi "Eurooppalainen ihminen" eli Euroopan kulttuuri- ja aatehistorian kurssi.

Tällä on dramaattinen seuraus. Lukio on tämän jälkeen mahdollista suorittaa käsittelemättä länsimaisen kulttuurin keskeisiä vaiheita.

Pois jäävät klassisen Kreikan kirjallisuus ja antiikin Rooman arkkitehtuuri, Euroopan luonut keskiajan latinankielinen kulttuuripiiri, maailmankuvan laajeneminen löytöretkien seurauksena, modernin luonnontieteen ensiaskeleet, valistuksen henkinen vapautuminen ja kansallisvaltioille tietä raivanneet romantiikan ihanteet.

Pakollinen opetus keskittyy lähes kokonaan 1900-luvun historiaan. Tätä vanhemman ajan käsittely niin Suomen kuin muunkin maailman historian osalta rajoittuu osaan talous- ja yhteiskuntahistorian kurssia.

Muutos vaarantaa lukion yleissivistävät tavoitteet. Lukion pakollisten kurssien jälkeen ylioppilailla on oltava riittävät pohjatiedot arvioida julkisessa keskustelussa esitettyjä väittämiä historiasta ja muodostaa niistä kriittinen mielipide.

Euroopan taloudellinen ja henkinen kriisi sekä Lähi-idän pitkittynyt konfliktitila ovat osoittaneet, kuinka historiaa käytetään jatkuvasti poliittisessa ja taloudellisessa keskustelussa.

Yhtäältä radikaalien islamististen ryhmien ja toisaalta eurooppalaisen äärioikeiston kielenkäyttö vilisee viittauksia ristiretkiin ja Wienin portteihin.

Eri alueiden väitetyllä keskiaikaan saakka juontavalla "pyhyydellä" ovat niin Slobodan Milošević kuin Vladimir Putinkin perustelleet valloituksiaan ja sotiaan. Euroopan nykytilannetta verrataan olemattomin perustein Rooman valtakunnan tilanteeseen 300–400-luvuilla.

Mitä vanhemmasta historiasta on kysymys, sitä mielivaltaisemmin sitä käytetään omien poliittisten mielipiteiden tukena historiantutkimuksen tuloksista piittaamatta.

Suomalaiset lukiolaiset tulevat yhä moninaisemmista perhe-, uskonnollisista ja etnisistä taustoista. Tietoa maailmasta hankitaan hajaantuvasta mediakentästä, jonka tiedonvälityksen kupliin on vasta viime vuosina herätty. Siksi on entistäkin tärkeämpää, että lukio tarjoaa kaikille yhteistä, kriittiseen ajatteluun valmentavaa pohjatietoa siitä, millaisesta henkisestä ja kulttuurisesta taustasta eurooppalainen ja suomalainen ihminen ponnistaa.

Marjo Kaartinen
professori, Turun yliopisto
Christian Krötzl
professori, Tampereen yliopisto
Reima Välimäki
filosofian maisteri, Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat