Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haittavero kattaisi polkupyöräilyn kustannuksia

Mielipide
 
Markus Bunders

Polkupyöräilyyn liittyy huomattavia kustannuksia, joita hyvin harvat tahot nostavat esiin. Esimerkiksi työmatkaliikenteestä vain kaksi prosenttia on polkupyöräliikennettä, mutta työmatkatapaturmista 20 prosenttia sattuu pyöräilijöille. Pyöräilijöillä ei ole liikennevakuutusta, joten sairauskulut ja työpoissaolosta aiheutuvat kulut tulevat muun kuin polkupyöräilijän maksettavaksi.

Pyörätiet ovat myös erittäin kalliita tavalla, jota ei yleensä ymmärretä. Kun kilometri Mechelininkatua muutetaan pyörätieksi, menetetään yli 300 autoille tarkoitettua parkkipaikkaa. Näitä kaupunki voisi vuokrata markkinahintaan, joka lienee noin sata euroa kuussa. Vuosimenetys tästä kilometristä on kaupungille 400 000 euroa.

Autolla liikkuvien liikennesääntöjen noudattamista valvotaan yhä tarkemmin ja automaattisemmin. Milloin poliisi alkaa sakottaa liikennesääntöjä rikkovia pyöräilijöitä?

Yksinkertaisin tapa saada aiheuttaja maksamaan vahingosta olisi verottaa uusia polkupyöriä ja käyttää näin saadut varat polkupyöräilystä syntyvien haittojen korvaamiseen. Makeisille ja limsoille on haittavero hyvästä syystä – miksei polkupyörillekin? Vai onko pyöräilyn verottomuus ja haittojen ulkoistaminen vain tapa siirtää rahaa yhteiskunnassamme taskusta toiseen?

Markus Bunders
Wien, Itävalta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat