Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravitsemusterapeuteilta apua diabeteksen hoitoon

Mielipide
 
Outi Nuutinen

Diabetesjärjestöjen toimijat ehdottivat (HS Mielipide 20. 4.), että diabeteksen hoito keskitettäisiin hoitokeskuksiin, joissa diabetesta sairastavien huonoa sokeritasapainoa voitaisiin hoitaa tehokkaasti.

Tarvitaan kuitenkin huomattavasti järeämpiä uudistuksia kuin pelkkä hoidon keskittäminen: hoidon kustannustehokkuus edellyttää, että oikeat ihmiset tekevät oikeita asioita oikeaan aikaan. Käytännössä tämä tarkoittaa moniammatillisen asiantuntijuuden aitoa hyödyntämistä, jolloin jokainen ammattiryhmä voi keskittyä parhaiten osaamaansa hoidon alueeseen.

Diabeteksen käypä hoito -suosituksen (2013) mukaan päävastuu hoidosta on diabetesta sairastavalla itsellään. Terveydenhuollossa hoidosta ovat pääasiallisesti vastanneet lääkärit ja diabeteshoitajat, jotka konsultoivat laillistettuja ravitsemusterapeutteja, psykologeja, jalka- ja fysioterapeutteja. Moniammatillisuutta toki suositellaan, mutta käytännössä se toteutuu satunnaisesti jos ollenkaan.

Hoidon seurantaa on leimannut kaavamaisuus terveyskeskusten ja sairaaloiden poliklinikoilla. Hoitotulosten kehnous osoittaa tällaisen hoitomallin toimimattomuuden.

Diabetesta sairastaa jo yli 500 000 suomalaista, ja sen hoitokustannusten osuus terveydenhuollon kokonaismenoista on 15 prosenttia. On selvää, että yksilöhoidosta on siirryttävä kohti vertaistukea hyödyntävää ryhmähoitoa. Lisäksi hoidonohjauksessa tarvitaan helppokäyttöisiä verkko- ja mobiilisovelluksia omatoimisille asiakkaille.

Suomesta kuitenkin puuttuvat motivoivat, interaktiiviset ja innostavat itsehoitomenetelmät. Niiden kehittämisessä diabetesta sairastavien tarpeiden tunteminen ja käyttäytymistieteen asiantuntijuuden hyödyntäminen olisivat valttia.

Kaikissa diabetestyypeissä ravitsemushoito on tärkeällä sijalla joko ensisijaisena hoitomuotona tai lääkehoidon tukena. Ravitsemushoidon tavoitteena on hyvinvointia ja painonhallintaa edistävä syömiskäyttäytyminen.

Laillistetut ravitsemusterapeutit hallitsevat valmentajamaisen, asiakaslähtöisen ohjaustyylin, jonka tavoitteena on säännöllinen, monipuolinen, kohtuullinen, joustava ja salliva syömisen taito sekä kyky nauttia syömisestä.

Laillistettujen ravitsemusterapeuttien käyttämät toiminnalliset menetelmät lisäävät ravitsemus- ja annoskokotietoutta. Tietoisen syömisen harjoittelu taas auttaa nälän ja kylläisyyden tunteen tunnistamisessa. Tämä näkökulma poikkeaa suuresti perinteisestä asiantuntijalähtöisestä, neuvovasta ohjaustyylistä.

Vahvan tutkimusnäytön mukaan laillistettujen ravitsemusterapeuttien toteuttamat elintapainterventiot ovat tehokkaita diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Siten ne vähentävät myös hoidon kustannuksia. Ihmettelen, miten Suomessa on varaa olla hyödyntämättä tätä mahdollisuutta.

Outi Nuutinen
filosofian tohtori, yliopistonlehtori, laillistettu ravitsemusterapeutti, Itä-Suomen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat