Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi vuokralaiset irtisanottiin remontin ajaksi?

Mielipide
 
Veronika Honkasalo

Helsingin kaupungin omistama Heka-Vallila on päättänyt toteuttaa Katajanokan Merisotilaankadulla julkisivuremontin syksyllä 2015. Ongelmallista on, että asukkaille on annettu vain tipoittain tietoa remontista, ja dialogia remonttijärjestelyistä on vältetty viimeiseen asti. Sen sijaan Heka-Vallilla on ilmoittanut, että 1. 9. 2015 alkaen vuokrasopimukset irtisanotaan ja väistöasuntoja on tarjolla pitkin kaupunkia.

Heka on vasta asukkaiden aktivoiduttua kertonut, että jokainen asukas saa palata vanhaan asuntoonsa remontin jälkeen. Miksi sitten vuokrasopimukset on irtisanottava remontin ajaksi? Yhtiön saneluasenne viestii ajattelusta, jossa vuokralaiset asemoidaan alamaisuuteen, ei aktiiviseen kaupunkilaisuuteen. Tämä siitä huolimatta, että Heka on Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö ja sen toiminnan rahoittavat asukkaat vuokrillaan.

Helsingin kaupungin asunnot Oy omistaa noin 47 000 Ara-vuokra-asuntoa. Heka-yhtiöt on ottanut vuosi sitten käyttöön asumisturvallisuutta horjuttavan vuokrasopimusten irtisanomisen remontin ajaksi. Laki ei irtisanomista edellytä, vaan kyse on yhtiön omasta ohjeistuksesta. Heka voisi esimerkiksi jättää vuokrasopimukset remontin ajaksi lepäämään.

Olin paikalla Hekan ja Merisotilaankadun asukkaiden asukastilaisuudessa 14. huhtikuuta ja todistin, kuinka tökerösti yhtiö hoiti dialogin asukkaiden kanssa. Yhtiön tietoja pimittävä toimintatapa tuottaa epätietoisuutta ja suoranaisia ongelmia asukkaille.

Yhtiö ei esimerkiksi anna asukkaille omaa kotia koskevia kosteusmittaustuloksia, jolloin kysymykset terveysriskeistä jäävät avoimiksi. Myöskään lapsiperheille ja perhepäivähoitajille remontin alkamisesta, kestosta tai väistöasumisen sijainnista tai kestosta ei irtoa tietoa, mikä hankaloittaa arkielämän suunnittelua huomattavasti.

Heka-yhtiön hallituksen, apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen ja konsernijaoston omistajaohjaajan olisi pikaisesti syytä arvioida irtisanomisten tarpeellisuus ja peruuttaa vuokra-asumisen epävarmuutta lietsova käytäntö. Samalla on huolehdittava siitä, että Hekassa panostetaan asukasdemokratian toteutumiseen ja viestinnän parantamiseen.

Veronika Honkasalo
vasemmistoliiton
valtuustoryhmän puheenjohtaja,
kaupunginhallituksen jäsen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat