Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rokan pelot ovat nytkin ajankohtaisia

Mielipide
 
Pekka Mensonen

Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa on hämmästyttävän paljon elämänviisauksia, jotka jälkikäteen tarkasteltuna ovat ikävä kyllä osoittautuneet kylmiksi tosiasioiksi. Lähes legendaksi muodostunut alikersantti Antti Rokan korkealle upseerille esittämä ennuste toteutui valitettavan hyvin: "Et sie nää, mihin myö jouvutaa. Myö ollaan koht sellases liemes jot hitto."

Nykyajasta tulee mieleen erityisesti pääministerien Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) viime vaalikaudella johtama katastrofaalinen hallitus, joka ei nähnyt ajautuvansa kohti tuhoa.

Vaalivoittaja Juha Sipilän (kesk) johdolla käydyt hallitustunnustelut ovat olleet jämäkät ja määrätietoiset. Ulospäin näyttää siltä, että päätökset on tehty yksimielisesti, ja kaikki puoluejohtajat ovat viisaudessaan tehneet myönnytyksiä. Kun neuvotteluihin osallistuvia puolueita on vain kolme, päätöksiä on pystytty tekemään.

Sipilä on ilmeisesti noudattanut työskentelytapaa, jossa puheenjohtaja sallii – jopa edellyttää – monipuolisia ja kriittisiä puheenvuoroja osanottajilta. Kun keskustelu alkaa "levitä kuin aasin paska", ryhmän puheenjohtaja laatii yhteenvedon ja tekee yksin päätöksen.

Ryhmä toimii siis puheenjohtajan työkaluna, eikä siihen kuulu näennäisdemokraattinen päätöksentapa. Mitä siitäkin tulisi, jos sodassa äänestettäisiin, mihin suuntaan ollaan hyökkäämässä ja mitkä ovat mahdolliset tappiot?

Toimittajien kysellessä, ketkä tekivät päätöksen hallituksen kokoonpanosta, Sipilä vastasi jämäkästi ja suoraselkäisesti: "Minä." Suora vastaus näytti yllättäneen toimittajatkin, jotka olivat tottuneet valtiovarainministeri Antti Rinteelle tutussa ammattiyhdistysliikkeessä käytössä olevaan ilmaisuun: "Porukka päättää." Sellaista kutsutaan sotamiesneuvostoksi.

Maineikas sotapäällikkö Carl von Clausewitz on sanonut: "Joka varmistaa kaiken, ei varmista mitään."

Hallituksen muodostaminen etenee insinööri Juha Sipilän laatiman lohkokaavion mukaisesti. Työryhmien tiivis ja ahkera työ sekä Sipilän sovitteleva ja huumorintajuinen asenne turvannevat sen, että päätökset hallitusohjelmasta ja hallituksen kokoonpanosta tehdään hyvissä ajoin ennen kuin jäät sulavat Kilpisjärvestä.

Tälle hyvälle työlle on syytä toivoa siunausta ja menestystä. Samalla voisi toivoa, että enintään muutama "vanhan liiton" poliitikko pääsee uuteen hallitukseen ja että ministereistä vähintään puolet on naisia.

Pekka Mensonen
korpikirjailija, Levitunturi, Kittilä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat