Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tolkuton holhoaminen kalvaa kansantaloutta

Mielipide
 
Matti Kangasluoma

Säätiöt ja yhdistykset voivat olla hyviä tukityöllistäjiä. Työttömyys ei poistu yhdellä poppakonstilla (HS Mielipide 14. 5.).

Myös valtio ja kunnat voisivat aktivoida työttömiä pienellä panostuksella. On turhauttavaa keskittyä niin sanottuun "työllistämiseen", kun työpaikkoja ei ole ja halpatyön tekevät ulkomaalaiset vapaan liikkuvuuden Euroopassa, Suomessa.

Pitäisikin keskittyä työttömien ja tempputyöllistettyjen aktivointiin. Työllistyminen ainakin lyhyellä, muutaman vuoden aikavälillä lienee mahdotonta. Osalle työttömistä ja vajaatyöllistyneistä on kehittynyt myös vakavia päihde- ja mielenterveydellisiä ongelmia.

Valtiolla, kunnilla ja muilla yhteiskunnan elimillä on paljon niin sanottua toisen luokan tekemätöntä työtä, joihin ei ainakaan nykyisessä taantumassa ole varaa palkata ketään. Näihin töihin voitaisiin osoittaa suuri joukko työttömiä, jopa pakkotyöllistää – ainakin peruspäivärahalla olevia. Säädöksiä muuttamalla heille voitaisiin antaa jokin veroton kannustusraha, esimerkiksi 20 euroa päivässä.

Kunta voisi helposti järjestää kuljetuksen kotiovelta (jolloin aito työllistyminen lisääntyisi) näihin peruspalvelupaikkoihin. Kannustusraha ei tietenkään saisi pienentää muita tukia. Kysymys olisi vastikkeellisesta kansalaispalkasta kannustavan aktivointiohjelman puitteissa. Nykyiset ja uudistetut työllistämisohjelmat yrityksille, kansalaisjärjestöille ja muille tahoille tietenkin säilyisivät.

Nykyinen yhteiskunta on kahlinnut yrittäjät, maanviljelijät ja kansalaiset paljon mielivaltaa muistuttavine säännöksineen. Näihin säännöksiin tukeutuen verottaja, ulosottotoimi, poliisi ja muut viranomaiset ovat saaneet vapaasti tuhota perusyritystoimintaa, erityisesti pienyrittäjiä.

Ihmekö sitten, että tämä silmitön kontrollimielivalta on tukahduttanut yhteiskunnan innovatiivisen potentiaalin ja aiheuttanut miljardien eurojen vuosittaiset menetykset kansantaloudelle, niin sanotun "kestävyysvajeen" ja paljon enemmänkin.

Potentiaaliset lahjakkaat yrittäjät valitsevat mieluummin jonkin muun EU-maan. Jopa varakkaat eläkeläiset muuttavat maasta.

Viranomaistoiminta kaikessa kauheudessaan on aiheuttanut yhteiskunnalle sydäninfarktin. Nyt tarvitaan uudenlaisia "nitroja". Viranomaisille aiheetonta, mielivaltaa suovia säännöksiä on purettava ja palattava yhteisölliseen aktivointiyhteiskuntaan – jos vielä voidaan.

Matti Kangasluoma
tekniikan lisensiaatti, ekonomi kansainvälisen kaupan asiantuntija, hallitusammattilainen, Kauniainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat