Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysvammaisten syrjintä tuskin loppuu

Mielipide
 
Ville Jokinen

Nyt kun Helsingin Sanomatkin on omistanut kokonaisen numeron kehitysvammaisten asioille, on aiheellista pohtia, mikä on todellisuudessa kehitysvammaisten asema suomalaisessa yhteiskunnassa. Pelkään, ettei Pertti Kurikan nimipäivien hieno esiintyminen Euroviisuissa johda juuri minkäänlaisiin muutoksiin ruohonjuuritasolla.

Kehitysvammaiset ovat sikäli huonossa asemassa, etteivät he voi vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin esimerkiksi tällaisten mielipidekirjoitusten avulla. Myös virallisia kanavia pitkin vaikuttaminen on käytännössä mahdotonta. Kehitysvammaisten syrjiminen on yhtä helppoa kuin tikkarin vieminen lapselta, koska heidän on niin vaikea puolustaa omia oikeuksiaan.

Olen työskennellyt 15 kesänä ohjaajana Helsingin NMKY:n järjestämällä kehitysvammaisten musiikkileirillä. Leirien aikana olen tutustunut useisiin hienoihin ihmisiin, ja olemme usein käyneet pitkiä keskusteluja kehitysvammaisten elämästä. Leiri on järjestetty Karjalohjalla joka kesä vuodesta 1975 lähtien. Muutamat viime kesänäkin leirillä olleista kehitysvammaisista ovat olleet mukana joka vuosi, siis lähes 40 vuoden ajan.

Yllättäen tämän vuoden tammikuussa HNMKY ilmoitti, ettei leiriä enää järjestetä. Tällainen toiminta ei kuulemma ole yhdistyksen ydinaluetta. Kysyttiinkö tätä päätöstä tehtäessä mielipidettä leirillä käyneiltä kehitysvammaisilta? Tämä on yksi esimerkki siitä, miten kehitysvammaisten asioita hoidetaan.

Päätöksen taustalla oli raha. HNMKY ilmoitti, että sen yhteistyökumppani järjestää korvaavan viiden päivän leirin Laajasalon opistossa, mikä tulee tietysti hieman halvemmaksi. Sanomattakin on selvää, etteivät leirin puitteet Laajasalossa vastaa Karjalohjan maalaisidylliä. Erikoista tässä asiassa on se, että Helsingin kaupungin sosiaalivirasto oli jo myöntänyt rahoituksen Karjalohjan leiriin. Sosiaalivirasto ei vastannut asiaa koskeviin tiedusteluihini.

Käsitykseni on, että kuntien talous on niin huonossa jamassa, ettei kehitysvammaisten harrastustoiminta ja tuetun työn tukeminen ole prioriteettilistalla kovinkaan korkealla.

On hieman liian optimistista kuvitella, että kehitysvammaisten asema yhtäkkiä parantuisi sen vuoksi, että muutama kehitysvammainen on esiintynyt mediassa.

Ville Jokinen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat