Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuottavuusloikka ei näy maahanmuuttopolitiikassa

Mielipide
 
Markku Lahtinen

Pääkirjoitus (HS 21. 5.) osui harvinaisen hyvin asian ytimeen. Tuleva hallitus haluaa kehittää maahanmuutolla Suomen innovointikykyä ja osaamista, nuorentaa Euroopan vanhinta kansakuntaa ja edistää kansantaloutemme kansainvälistymistä. Valitettavasti linjauksissa on vähän villoja, jolla tuottavuusloikkaa tai edes pientä hyppyä saataisiin aikaan.

EU- ja Eta-maiden kansalaisia koskeva saatavuusharkinta säilynee nykyisellään, vaikka se turhauttaa ja ylityöllistää viranomaisia, yrityksiä ja työnhakijoita. Energia, joka on käytetty saatavuusharkinnan poliittiseen keskusteluun, ylisääntelyyn ja ennen kaikkea yritysten ja työnantajien hallinnollisen taakan lisäämiseen, on pääosin täysin turhaa ja tuottamatonta. Yritykset palkkaavat työntekijöitä tarpeiden mukaan.

Linjauksiin sisältyy myös päätös tehdä riippumaton selvitys maahanmuuton vaikutuksista. Teemasta on Suomessakin tehty riippumattomia vaikutusarvioita (muun muassa Vattin analyysi 2014). Uusien selvitysten sijaan nyt tulisi keskittyä toimiin, joilla yrityksiin saadaan syntymään uusia työpaikkoja, jotka ovat kytköksissä kansainvälistymiseen, globaaleihin markkinoihin ja korkean lisäarvon tuotantoon.

Osana tuottavuusloikkaa tulisi olla maahantuloon liittyvän byrokratian helpottaminen maahanmuuttajille, rekrytoiville yrityksille ja tänne investointeja harkitseville ulkomaisille yrityksille. Yksi ratkaisu on metropolialueelle perustettava työperusteisen maahanmuuton palvelupiste.

Näin on tehty esimerkiksi Amsterdamissa ja Kööpenhaminassa, joissa lupa-asiat saadaan vireille ja päätökseen hyvin nopeasti. Palvelun käynnistäminen ei edellytä merkittäviä uusia investointeja, ainoastaan poliittista tahtoa ja eri viranomaisten päätöksen tehdä yhteistyötä.

Suomen houkuttelevuutta kohdemaana tulee parantaa niin ammattiosaajille kuin huippuosaajillekin, jotka ovat tärkeitä tekijöitä yritysten kansainvälistymisessä ja työpaikkojen luomisessa.

Markku Lahtinen
koulutusasioiden päällikkö
Helsingin seudun kauppakamari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat