Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa ei harjoiteta kestävää metsätaloutta

Mielipide
 
Lauri Vaara

Metsäteollisuuden metsäasiantuntijan Inka Mustan mukaan (HS Mielipide 17. 5.) biotalouden menestymisen edellytyksenä ovat ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys. Näistä huolehtimista Musta nimittää metsien luonnonhoidoksi, joka hänen mukaansa on kiinteä osa metsänhoidon ja puunkorjuun arkipäivää.

Päädyin väitöskirjassani vuonna 2013 tulokseen, että metsälaissa määrätyt kestävyyden tavoitteet eivät Suomessa toteudu. Metsätalous on kaaoksessa sekä metsien käsittelynä (ekologinen kestävyys) että yritystoimintana (taloudellinen kestävyys) ja elinkeino-oloina (sosiaalinen kestävyys). Avohakkuut, kesähakkuut ja rajut maanpinnan käsittelyt ovat ristiriidassa ekologisen kestävyyden kanssa. Säästö- ja lahopuiden lisääminen ovat keisarin uusia vaatteita, joilla annetaan kuvaa luonnonhoidosta huolehtimisesta.

Taloudellinen kestävyys eli metsätalouden harjoittaminen yritystoimintana kannattavasti on eliminoitu korvaamalla kysynnän määräämät palvelut tarjonnan määräämillä palveluilla. Puunkorjuun palvelut toimittaa puunmyyjälle puunostaja vuokraamalla hakkuualueen yhtiölle puun pystykaupalla.

Sosiaalinen kestävyys on eliminoitu väärin ymmärretyllä tehokkuudella ja palveluyrittäjien torjumisella. Puunkorjuussa tehokkuuden tavoitteena ei ole ollut ensisijaisesti kustannusten vaan työvoiman määrän minimointi tehokkailla koneilla. Palveluyrittäjiä metsäalalla ei ole. Palvelut on keskitetty laitoksille niin puunkorjuussa kuin metsänkasvatuksessakin.

Lauri Vaara
maatalous- ja metsätieteiden
tohtori, valtiotieteen tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat