Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perintövero on kireä ilman huojennusta

Mielipide
 
Ann-Mari Kemell

Helsingin Sanomat uutisoi (20. 5.), että perintövero jää yrityksissä pieneksi. Väite pitää vain osittain paikkaansa, sillä niin sanotun sukupolvenvaihdoshuojennuksen piirin pääsee vain osa yrityksistä.

Perintöverotusta kiristettiin edellisellä hallituskaudella useita kertoja, yhteensä yli 50 prosentilla. Perintöveron korottamista koskevassa viimeisimmässä hallituksen esityksessä (123/2014) kiristyksen vaikutuksia on analysoitu lähinnä niiden yritysten osalta, jotka maksavat huojennettua veroa. Tältä osin hallituksen esityksessä todetaan, että "vaikka maksuunpanohuojennuksen tuoma etu jo sellaisenaan on hyvin mittava, sukupolvenvaihdoksen toteuttamiseen liittyvä verokustannus voi siitä huolimatta aiheuttaa toiminnan jatkajalle myös yrityksen toimintaan haitallisesti heijastuvia likviditeettiongelmia".

"Yrityksen toimintaan haitallisesti heijastuvat likviditeettiongelmat" ovat selvästi merkittävämmät silloin, kun sukupolvenvaihdos ei pääse huojennuksen piiriin. Julkisuudessa esitetyt perintöveron alentamisen vaatimukset ovatkin kohdistuneet ennen kaikkea näihin tilanteisiin. Suuri perintövero sopii huonosti yhteen sellaisen omaisuuden kanssa, jota ei ole helppo muuttaa rahaksi. Käytännössä tämä johtaa yritystoiminnan jatkamisen kannalta epätarkoituksenmukaiseen osingonjakoon, josta kärsivät sekä investoinnit että työpaikat.

Perintöverotuksen kohtuullistamisella varmistetaan yritysten toimintaedellytysten säilymistä. Nykyinen perintöverotus ei sitä tee.

Ann-Mari Kemell
kauppatieteiden maisteri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat