Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten Suomi aikoo menestyä tulevaisuudessa?

Mielipide
 
Marko Latvanen

Hannu Rautio kirjoitti (HS Mielipide 16. 5.), että "suomalaiset suuryritykset ovat epäonnistuneet omassa kehitystoiminnassaan. Esimerkiksi Nokialta ja paperiteollisuudelta on puuttunut oikea visio, johon suuntaan olisi pitänyt mennä. Tätä visiota ei synnytetä istumalla työpöydän ääressä sata tuntia enemmän kuin nykyisin."

Olen samaa mieltä. Jatkan ajatusta kysymällä: Onko Suomella yleensäkään visiota siitä, millaisella tuotannolla maamme menestyy globaaleilla markkinoilla?

Hallitusneuvotteluissa pääpaino on työn kustannuksissa ja työajassa, ei työn substanssissa: mitä tehdään, mille markkinoille ja millaisilla prosesseilla.

Tiedämme, että Ruotsin huikeasti parempaan vientitaseeseen vaikuttavat sekä työvoiman saatavuus, syvempi kansainvälinen verkottuneisuus että laajempi elinkeinopaletti. Ruotsi pystyy reagoimaan markkinatilanteisiin ja polkaisemaan milloin musiikkipalveluja verkkoon, milloin huokeita huonekaluja ja milloin mitäkin.

Kaikessa tuntuu olevan tausta-ajatus, että tuotteet on mietitty pitkälle juuri asiakkaan helpon käyttöönoton näkökulmasta, oli asiakas sitten yksityishenkilö tai toinen yritys.

Entä Suomessa? Aiommeko vastedeskin keittää sellua ja toivoa, että luksusristeilijöille riittää kysyntää maailmalla? Vai tulevatko hittituotteet siitä energianmurroksesta, joka on nyt käynnistynyt niin kotitalouksissa kuin liikenteessäkin?

Onko meillä oikeasti sitä muotoilu- ja tuotteistamisosaamista, jota oletamme meillä olevan? Miten luova työ osataan kytkeä insinöörityöhön?

Tukeeko Suomen koulutusjärjestelmä Ruotsin kaltaista ketteryyttä? Ja onko meillä voimaa katsoa omaan kulttuuriimme, asenteisiimme ja toimintatapoihimme ja myöntää, että muutosvaraa on?

Jos onnistumme näissä asioissa, työn sisältö ja tekemisen tapa ovat mittaamattomasti arvokkaampia voimavaroja kuin työsopimusten tuntimäärät ja niistä kiistely. Työpaikalla kun voi notkua vaikka 12-tuntista päivää saamatta silti ihmeitä aikaan.

Marko Latvanen
Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat