Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Enemmän rahaa työllisyyden hoitoon

Mielipide
 
Hanna Sarkkinen

Suomea vaivaa massatyöttömyys. Erityisesti pitkäaikaistyöttömien määrä on viime aikoina kasvanut huolestuttavasti.

Pitkäaikaistyöttömyyden pahenemista voidaan yleisen työllisyys-, elinkeino- ja sosiaalipolitiikan lisäksi lievittää palkkatuella, jolla madalletaan yritysten ja järjestöjen pitkäaikaistyöttömien sekä vaikeasti työllistettävien työnhakijoiden työllistämiskynnystä.

Usean eri maakunnan te-toimiston tämän vuoden palkkatukirahat ovat kuitenkin loppuneet tai loppumassa jo nyt toukokuussa, eikä uusia palkkatukijaksoja voida enää myöntää.

Samaan aikaan kunnat maksavat niin sanottuja työttömyyssakkoja pitkäaikaistyöttömistä. Työttömyyssakolla tarkoitetaan sitä, että kunta maksaa Kelalle osan yli 300 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatuista.

Kun työttömiä on yhä enemmän eikä uusia palkkatukijaksoja työttömyyden katkaisemiseksi voida aloittaa te-toimistojen rahapulan takia, pitkäaikaistyöttömien määrä ja sitä myöten kuntien maksamat työttömyyssakot kasvavat entisestään.

Kuntien velvollisuus on hoitaa pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyttä, mutta kuntien keinot huolehtia tästä velvollisuudesta ovat vähissä.

Uuden hallituksen tulisi toimittaa eduskunnalle kiireellisesti lisäbudjetti työllisyysmäärärahojen turvaamiseksi, vaikka se tarkoittaisikin sitä, että eduskunnan pitäisi kokoontua kesällä. Massatyöttömyyden pitkittäminen ei voi enää jatkua.

Esimerkiksi kuntien maksamat työttömyyssakot voitaisiin kanavoida takaisin alueille palkkatukityöllistämiseen.

Palkkatuen avulla voidaan helpottaa työttömien työnsaantia työehtosopimusten mukaisilla palkoilla, vähentää kuntien menoja, helpottaa yritysten ja järjestöjen työllistämistä sekä katkaista monien ihmisten työttömyyden pitkittyminen. Palkkatukeen ja työllisyyden hoitoon sijoitetut eurot maksavat itsensä takaisin.

Hanna Sarkkinen
kansanedustaja (vas)
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat